Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. srpanj 2018.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 28

Katolički tjednik br. 28

Sarajevo, 13. srpanj 2017.

Katolički tjednik

Pravda bez pravde

Kao što na vratima Danteova Pakla (treće pjevanje) stoji natpis: „Vi što ulazite – ostavite svaku nadu!“, tako bi da postoje vrata našega svijeta moglo pisati: „Vi što ulazite – pravdu zaboravite“. Jer nepravda je toliko utkana u kolektivno biće čovječanstva da katkada izgleda kako i nema smisla težiti za pravednošću. Štoviše, ovozemaljskim očima gledano, lopovi, kriminalci, prevaranti, ubojice i zlikovci svake vrste, nerijetko na sudištima bivaju za svoje nečovještvo i nagrađeni. Slovo ljudskog zakona – bez kojega bi zasigurno bilo još i lošije živjeti – ne teži za istinom kao temeljem pravde i zadovoljštinom za učinjenu nepravdu, nego za „razrješenjem slučaja“. Tako pojedinac zapravo i biva tretiran kao „slučaj“, broj i puka statistika. O dalekosežnim posljedicama uopće se ne razmišlja, ili se razmišlja vrlo malo. Akumulacija mnoštva „sitnih nepravdi“ jedne generacije, očito se prenosi na dugu koja s time odrasta, poimajući kako je to nešto sasvim normalno. Odatle se otupljuje savjest i osjećaj za drugoga te se društvo vodi načelom praktičnosti „manjega zla“, a ne istinoljubivosti kao temelja stvarnog napretka. Na sve ovo upućuje i prepolovljenje kazne ubojici i silovatelju Draganu Paravinji koje je 6. srpnja 2017. izrekao Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Mnogi će se u ovom kontekstu odmah sjetiti mučnih dana s početka lipnja 2011. i vijesti o nestanku, tada 17-godišnje, Antonije Bilić iz sela Kričke kraj Drniša. Hrvatska policija, Gorska služba spašavanja te svi koji su mogli, krenuli bili u potragu za lijepom srednjoškolkom koja je posljednji put viđena na čikolskom mostu 7. lipnja 2011. kada je ušla u – kako će se poslije ispostaviti – kamion dotičnoga Paravinje. Slijed događaja kaže kako je nedugo nakon njezinog nestanka u BiH uhićen ovaj kamiondžija koji je imao prebivalište u Hrvatskoj. U njegovu vozilu pronađeni su tragovi Antonijine krvi, međutim, tijela nije bilo nigdje. Pojavile su se različite spekulacije. Potraga je i dalje trajala na prostoru skoro cijele Hrvatske, ali najviše u šibenskom zaleđu uz Krku. Paravinja je priznao da je Antoniju pokušao silovati, a potom ubio. Stoga je u potrazi isušeno i Brljansko jezero, ali rezultata nije bilo. Obitelj je morala proći agoniju strepnji i nadanja dugu još godinu i pol dana,sve do28. studenoga 2012.kada suna parkiralištu kraj državne ceste D-23 u selu Modruš kod Josipdola u Karlovačkoj županiji, pronađeni posmrtni ostaci, za koje je DNA analizom utvrđeno da pripadaju Antoniji Bilić. Pokopana je 5. prosinca 2012. na groblju Sv. Ivana u drniškom naselju Badanj.

U međuvremenu je Dragan Paravinja 19. listopada 2012. na Županijskom sudu u Šibeniku zbog ubojstva Antonije Bilić nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. No, Vrhovni sud je naredio novo suđenje koje je održano u srpnju 2014. te bilo prekinuto da bi nastavljeno u siječnju 2015. Paravinja je tražio izuzeće Šibenskog suda pa mu je po treći put suđeno u Splitu gdje je na Županijskom sudu 1. ožujka 2016. dobio istu kaznu. Naime, presuđeno mu je 35 godina za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić (17) u lipnju 2011.; zatim 4 godine i 6 mjeseci za pokušaj silovanja na području BiH te 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja Omišanke koji se dogodio sredinom 2011., a kazna je objedinjena na 40 godina. Dakle, presuđeno mu je za tri pokušaja silovanja i jedno ubojstvo! Što znači da je on prokazan kao „okorjeli“ silovatelj koji je isto djelo više puta ponavljao... 

 

Cijeli uvodnik pročitajte 
u tiskanom izdanju Katoličkog tjednika
 
Piše: Josip Vajdner
PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. srpanj 2018.

    Giornate caraibiche della gioventù. Papa: l’amore non finisce mai

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: