Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. srpanj 2018.

Izdvajamo

Sarajevo, 5. srpanj 2017.

Proslavljen patron sjemenišne crkve sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu

U srijedu, 5. srpnja crkva Sv. Ćirila i Metodija, koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), proslavila je svoj patron svečanim Misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Puljić je Svetu misu slavio u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, vojnim ordinarijem u BiH mons. Tomom Vukšićem, sjemenišnim poglavarima i još 30-ak svećenika.

Na početku riječi dobrodošlice uputio je rektor Sjemeništa, preč. mr. Josip Knežević kao i kard. Puljić koji je uvodeći u euharistijsko slavlje napomenuo kako je na ovaj dan posebno važno moliti i za Europu čiji su suzaštitnici, upravo slavenski apostoli, braća Ćiril i Metodije, istaknuvši kako je potrebno vratiti kršćanski duh Starom kontinentu. Također je potaknuo i na revnu molitvu za vrhbosansku bogoslovnu zajednicu koja ovim danom završava još jednu godinu svećeničke formacije i odlazi na zasluženi odmor.

U prigodnoj propovijedi koju je uputio vrhbosanski nadbiskup istaknuo je kako kroz svoju besjedu želi poslati mozaičku poruku najprije govoreći o svecima kojih se Crkva na ovaj dan spominje ali i spominjući se bogoslovske zajednice koja je kraju privela i ovu formacijsku godinu.

„Ćiril i Metodije najprije polaze među Slavene, neke pisci kažu da im je majka bila Makedonka pa su slavenski jezik već u obitelji poznavali. Međutim, shvatili su zašto latinski misionari nisu uspjeli kod Slavena – jer su im nametali germanizam i oni to nisu prihvaćali jer nisu razumjeli jezik. Zato su oni u prvom redu upoznali jezik i pristupili svojoj misijskoj putanji, navješćujući na jeziku koji narod razumije. Ali, nakon tri i pol godine misijskog rada, da tako kažem – velike su optužbe stigle u Rim, kako šire poganstvo, krivovjerje, jer su samo tri sveta jezika u Crkvi. To su grčki, latinski i hebrejski, a oni na slavenskom jeziku počeli propovijedati i naviještati Evanđelje“, kazao je kard. Puljić i dodao kako su Ćiril i Metodije poštivanjem vlastitosti slavenskog naroda, jezika, kulture „udarili“ temelje slavljenja Boga na narodnom jeziku.

„Mi danas živimo u vremenu kad više vjera ne izgrađuje kulturu, nego kultura – ono što se prakticira – nameće se da se vjera prilagođuje tomu. Pomalo zaboravljamo da je važniji spas duša nego vlastiti komoditet“, ustvrdio je nadbiskup Vinko.

Na kraju Misnog slavlja, koje je skladnim pjevanjem uveličao bogoslovski zbor Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, nazočnim se obratio rektor Knežević zahvalivši svima na dolasku i podršci koju kroz cijelu godinu pružaju ovoj zajednici bogoslova te sve pozvao na druženje kod obiteljskog stola. (kta/kt)

foto

 

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. srpanj 2018.

    Papa Francesco annuncia la canonizzazione del beato Nunzio Sulprizio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: