Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 27. lipanj 2017.

Održana Katehetska ljetna škola u Sarajevu

Vjeroučitelji Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije sudjelovali su na Katehetskoj ljetnoj školi održanoj od 20. do 22. lipnja 2017. u prostorijama Katoličkog školskog centra sv. Josipa u Sarajevu.
 
Sadržajno bogat program Škole sastojao se od predavanja, zajedničkih jutarnjih molitava i Euharistijskih slavlja u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi posvećenoj Kraljici svete krunice te upoznavanja s radom i mogućnostima suradnje s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II.  Tijekom trajanja Katehetske škole održana je i proslava 25. obljetnice ponovnog uvođenja vjeronauka u škole.
 
Katehetska škola započela je Euharistijskim slavljem 20. lipnja u kasnim popodnevnim satima. Misno slavlje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U prigodnoj se homiliji osvrnuo na važnost svjedočenja vjeroučitelja u njihovom radu u obrazovnom sustavu.
 
U večernjim satima djelatnik Caritasa Bosne i Hercegovine gosp. Hrvoje Vranješ održao je dojmljivo predavanje pod nazivom Moderno ropstvo – trgovina ljudima. Nakon predavanja ostavljena je mogućnost postavljanja dodatnih pitanja, a predavač je izrazio spremnost za daljnju suradnju sa svim zainteresiranima koji bi radili na osvješćivanju ovog golemog problema unutar svojih školskih zajednica.
 
Drugi dan škole započeo je zajedničkom molitvom Jutarnje, a nastavljen je prvim u nizu predavanja toga dana. Predavačica je bila dr. sc. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, a tema predavanja Vjeroučitelj između profesije i poziva. Tijekom izrazito dinamičnog i zanimljivog izlaganja vjeroučitelji su i sami sudjelovali individualnim radom te, kao i na svakom predavanju tijekom dana, mogućnošću postavljanja pitanja.
 
Drugo predavanje pod nazivom Vjeroučitelj između profesije i poziva održala je Ana Haramina, doktorandica s Papinskog salezijanskog sveučilišta u Rimu. Nakon stanke za objed slijedila su još dva predavanja. Vlč. dr. sc. Krunoslav Novak, docent s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, predavao je na temu Vjeronauk u okruženju medija i društvenih mreža, a Snježana Mališa izlagala je na temu Individualne razlike učenika – radost ili problem za vjeroučitelja. Treći dio dana bio je rezerviran za obilježavanje 25. obljetnice ponovnog uvođenja vjeronauka u školski sustav u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Proslava je započela Euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik Komisije za katehizaciju Vijeća europskih biskupskih konferencija. Sudjelovali su vjeroučitelji iz sve četiri biskupije u BiH te brojni gosti iz drugih biskupija hrvatskog govornog područja, a prigodnu homiliju održao je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, predsjednik Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH. Uslijedio je prigodni program u kojemu su svojim svjedočanstvima o životu i djelovanju u uvjetima uzburkane svakodnevice u BiH sudjelovali i predstavnici vjeroučitelja iz sve četiri biskupije.
 
Treći i posljednji dan Katehetske škole započeo je zajedničkom molitvom Jutarnje, a nastavljen plenumom na kojemu su se svi sudionici još jednom imali prigodu osvrnuti na sve teme obrađene tijekom prethodnoga dana. Nakon plenuma djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II prezentirali su po skupinama svoje djelovanje te u zajedničkim i pojedinačnim razgovorima s vjeroučiteljima otvorili obzore mogućih budućih suradnji na području pastorala mladih.
 
Slijedilo je zajedničko Euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Vinko Puljić, a na njemu propovijedao mr. sc. Marko Vidović. Škola je završena zajedničkim objedom u ranim popodnevnim satima. (kta/g.m.m.)
 
Foto: Ivana Galić
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. siječanj 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: