Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2018.

Izdvajamo

Sarajevo, 5. lipanj 2017.

Prva pričest i krizma na svetkovinu Duhova u sarajevskoj katedrali

Na svetkovinu Duhova, 4. svibnja 2017. svečano Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju katedralnog župnika i sarajevskog dekana preč. Marka Majstorovića i novosarajevskog župnika vlč. Ive Paradžika te još šestorice misnika.

Na vratima katedrale kardinala Puljića dočekao je župnik Majstorović s prvopričesnicama i krizmanicama koje su izrekle riječi dobrodošlice i predale buket cvijeća. Prije Svete mise prigodnu recitaciju izreklo je petero djece koja su kasnije tijekom Misnog slavlja primila prvu Pričest. Potom je riječi pozdrava u svoje ime i u ime župnika Paradžika uputio župnik Majstorović zahvaljujući kardinalu Puljiću što će podijeliti sakrament svete potvrde za dvoje pripravnika katedralne župe i osmero kandidata iz župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da je kroz povijest grijeh poremetio Božje djelo stvaranja, te da je Bog stoga obećao poslati Spasitelja koji se „utjelovio po Duhu Svetom“ u nazaretskoj kućici pod Marijinim srcem. „A onda se ta utjelovljena Riječ rodila u betlehemskoj štalici. Zato u liturgijskoj godini posebno obilježavamo slavlje rođenja utjelovljenog Boga, druge božanske Osobe - Božić. A ta druga božanska Osoba došla je na ovaj svijet da objavi tajnu božansku - djelo otkupljenja i djelo spasenja, a onda da nas izgradi u jednu zajednicu vjernika… Kad je na Veliki petak pod križem proboden bok Kristov, tad se Crkva rodila", kazao je kardinal Puljić pojasnivši da je u tom otajstvu muke, smrti i uskrsnuća Krist ostavio Euharistiju, kako bi, slaveći je, trajno uprisutnjivali upravo to djelo otkupljenja.

„Tad smo otkupljeni i od grijeha oslobođeni. Tad je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem pobijedio smrt, pobijedio grijeh“, podsjetio je kardinal Puljić te naglasio da je Isus, kad se to djelo ostvarilo, svojim učenicima obećao da će im poslati Duha branitelja koji će ih „uvesti u svu istinu“. „Još je u njima bila ljudska dilema: što sada“, kazao je kardinal Puljić opisujući apostole koji još uvijek nisu sasvim povjerovali u Isusovo uskrsnuće usprkos tomu što im se pojavljivao četrdeset dana nakon smrti. „Tek će se pedeseti dan nakon uskrsnuća, na dan koji danas slavimo, dogoditi obrat. Upravo Duh Sveti silazi na njih i apostoli, koji su bili na svoj način ljudski ograničeni i u strahu, odjednom postaju neustrašivi svjedoci Uskrslog Krista. Ali čime? Snagom Duha Svetoga. Ne bi oni svojom pameću došli do toga da im nije Bog dao“, istaknuo je kardinal Puljić. Naglasio je da je svojim uskrsnućem Isus ostavio posebni dar praštanja. „To je zapravo uprisutnjenje Isusovog djela otkupljenja“, pojasnio je kardinal Puljić koji je dodao da se oslobođenje od grijeha događa snagom Duha.

Obraćajući se prvopričesnicima, kardinal Puljić je kazao da se „nitko ne može s nama sjediniti kao Isus Krist u otajstvu koje u pričesti primamo“. Potaknuo je sve vjernike da se nadahnjuju gledajući mlade dok primaju prvu Pričest. Krizmanicima je posvijestio da će primiti „istoga Duha kojeg su i apostoli primili na Duhove“ te ih potaknuo, da po uzoru na apostole, budu „svjesni i sposobni živjeti svoju vjeru, svjedočiti i ravnati se prema svojoj vjeri“ kako bi im to postalo životno uvjerenje. Kumove i kume krizmanika upozorio je da njihova uloga nije po uručenom daru, već po tome što postaju "duhovni srodnici“ s tim mladim ljudima pa samim tim i podrška da se odupru iskušenjima u javnom mnijenju, koje „radi protiv vjere u život vječni“. Obraćajući se roditeljima prvopričesnika i krizmanika, kazao je da ih je Bog uzeo za svoje prve suradnike u stvaranju svijeta.
„Nemojmo zaboraviti - život je dar koji Bog daje preko roditelja na ovu zemlju; povjerenje Božje daje se u ruke roditelja da se dijete rodi i da ih roditeljska ljubav odgoji. A najvažniji odgoj je odgoj u vjeri - da znaju s Bogom surađivati“, riječi su kardinala Puljića koji je naglasio da su svi kršćani dužni i pozvani snagom Duha Svetoga predstavljati Crkvu koja živi evanđelje, svjedočiti uskrslog Krista i živjeti snagom Duha Svetoga pritom se nikad ne stideći svoga uvjerenja i nikad ne napadajući drugoga u Božje ime.

Zahvaljujući brižnim pripremama za ovu svečanost, koje su u suradnji župnikom, vodile Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije s. Ljubica i s. Franciska, liturgija je obogaćen paljenjem i predajom svijeća prvopričesnicima i prigodnim recitacijama, a prvopričesnici, krizmanici, kumovi i roditelji sudjelovali su u čitanju misnih čitana, molitve vjernika te prinosu darova.

Tijekom Euharistijskog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Katedralna župa Presvetog Srca Isusova, uoči svetkovine Duhova organizirala je i Duhovsko bdijenje. Nakon pobožnosti Duhu Svetom, Misno slavlje predvodio je vlč. Jakov Kajinić, a uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. (kta)

Foto: Ivan Matijević

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2018.

    PAPA FRANCESCO A SANTA MARTA

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: