Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2018.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 21

Katolički tjednik br. 21

Sarajevo, 26. svibanj 2017.

Katolički tjednik

Nije bolest sve što boli

U susretu sa situacijom u kojoj je nenormalno dobilo legitimitet normalnoga pa se radnja odvija nekom izvrnutom logikom stvarajući stanje apsurda, narod, ne mogavši što drugo, nerijetko kaže: „Nije bolest sve što boli.“ Na taj se način ukazuje na mentalni poremećaj kao dominantni u ponašanju kako pojedinca tako i cjelokupnoga društva. Simptomi te „bolesti koja ne boli“ najsličniji su odlikama shizofrenije, pri čemu je nivo percepcije stvarnosti jako nizak, a visoko su izraženi bizarni govor i paranoja. Ako se to događa na kolektivnoj razini sve upućuje kako je – što bi rekao William Shakespeare –„u državi Danskoj nešto trulo“. Oni koje je ta trulež više zahvatila čine sve što mogu kako bi opravdali svoje ponašanje i nenormalnim predstavili ono drugačije. Činjenice i razumska argumentacija u takvoj situaciji uopće nisu bitni nego se život temelji na „glasovnim halucinacijama“ i principu „Što se babi htilo to joj se i snilo“. Odatle su apriorni sudovi i mentalne podjele na „naše“ i „vaše“ zapravo zakonitost, a ne iznimka. Takvo što uvijek iznova lako je uočiti u ovdašnjoj stvarnosti kojoj duhovi prošlosti ne daju mira.

O čemu je zbilja riječ kada govorimo o kolektivnoj shizofreniji najlakše je ilustrirati isječkom iz svakodnevice tragikomičnoga diktatorskog režima Sjeverne Koreje. Kim Jong-un i njegova poltronistička svita predstavljaju sebe kao vrhunac pameti i rodoljublja, a sve ostale države svijeta kao nešto nazadno i neprijateljski raspoloženo prema njima. Zbog toga se događa da kada „mali podšišani vođa“ posjeti vojnike u pograničnom području oni padaju u delirij te kamere zabilježe kako bi ga u toj svojoj odanosti pratili gazeći vodu dok se skoro ne utope. Takav odnos „ljubavi“ rođen je očito na temelju etabliranih laži i stanja permanentnog straha, u kojemu su odgajane cijele generacije tako da za nešto drugo i ne znaju. Štoviše, cijelim svojim bićem smatraju kako i ne može postojati nešto bolje od takvoga režima koji jedini posjeduje istinu, a sve drugo u svijetu je laž.

Premda se u Bosni i Hercegovini i na prostoru bivše Jugoslavije možemo pohvaliti kako smo doživjeli „demokratske promjene“ pa iz komunističkoga jednoumlja, nalik sjevernokorejskom, zakoračili u višestranačje i „slobodu misli i govora“, odviše je jasno kako mentalni sklop društva nije doživio evoluciju. Tako se, ponovno iskopanom, paranojom od „ustaštva“ pojedinci i skupine služe za izgradnju karijere i zgrtanje profita te u političkom teatru apsurda nalaze nove sljedbenike, ne prezajući od najgnusnijega govora mržnje. Očit primjer toga jest istup stranke bombastičnog, a zapravo licemjernog, naslova – Građanski savez (GS) koja je sredinom svibnja, u osvrtu na izjavu predsjednika SDA i člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojoj spominje stradanje i muslimana na Bleiburgu navela:„Strpati u isti koš nevine žrtve Ahmića, Dretelja, Omarske, Keraterma i Srebrenice s masovnim zločincima iz Jasenovca koje je zaslužena kazna stigla u Bleiburgu 1945. godine može samo netko tko je ili zlonamjeran ili glup ili izdajnik.“ Ne ulazeći u politička razračunavanja i razvidni animozitet, prepoznatljive su „glasovne halucinacije“ iz komunističke prošlosti koje umovima današnjice ne dozvoljavaju sagledati, ako ne cijelu istinu onda barem suhe statističke podatke o broju i vrsti žrtava, načinu ubojstva i prisilnoj šutnji o zločinu. I da ne bi bilo dvojbe o čemu je riječ, GS-ovci su na kraju istaknuli kako oni i „ostali građani BiH nemaju nikakvih dilema o tome da Srebrenica i Bleiburg ne borave u istom svemiru, a kamoli u istoj rečenici“... Dajući dužni pijetet svakoj nevinoj žrtvi kako genocida u Srebrenici tako i svim (ne)nabrojanim mjestima, nužno je konstatirati žalosnu činjenicu – na koju je uputio i glavni imam u Gunji Idriz ef. Bešić – da Bleiburška tragedija svojim obimom i brutalnošću nadilazi i, brojem mitski Jasenovac i logore smrti posljednjega rata u BiH.


Posljednji pasus uvodnika pročitajte 
u tiskanom izdanju Katoličkog tjednika

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik
PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2018.

    PAPA FRANCESCO A SANTA MARTA

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: