Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. lipanj 2018.

Vijesti

Klopče - Zenica, 19. svibanj 2017.

PROLJETNA KORONA ŽEPAČKOG DEKANATA

Svetu misu u župnoj crkvi, zajedno sa svećenicima je predslavio mons. dr. Pavo Jurišić

U utorak, 16. svibnja 2017. u župi Uzvišenja Svetog Križa u Klopču - Zenica, održana je proljetna korona Žepačkog dekanata. Svetu misu u župnoj crkvi, zajedno sa svećenicima je predslavio mons. dr. Pavo Jurišić, kanonik, gučogorski arhiđakon i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Gost predavač i propovjednik je bio fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz svećenike i đakone na Misi je sudjelovao i katolički puk ove župe. Na početku i koncu Mise nazočnima se obratio župnik Pero Jurić, OP.

Tema predavanja fra Mire je bila - uključenost laika u životu župe. Prvi dio predavanja je govorio o povijesti termina i poimanju laika u životu crkve, te shvaćanju laika kao podređenih klericima. Poimanje laika dolazi iz termina „laos“- narod Božji. Temeljna je jednakost svih Kristovih vjernika. Naglasak je stavljen da svatko od nas očekuje da ga se tretira kao osobu; jednako dostojanstvo svih osoba. Svijet nije središte zla, nego Božji dar, naša odgovornost, mjesto našeg djelovanja.

Uz problem smanjenosti broja vjernika rimokatolika po župama u Bosni i Hercegovini, još uvijek laici nisu dovoljno uključeni u život župa. Na svećenicima je da poučavaju, objašnjavaju, tumače i odgajaju suradnike; te da dijele s njima njihove radosti i tegobe, kako je i Drugi vatikanski sabor naglasio... Potom je uslijedila diskusija.

U drugom dijelu korone dekan Zdravko Anđić je informirao kolege o susretu dekana iz svih četiri biskupije u BiH, održanom nedavno u Travniku. Najavio je i dolazak kipa Gospe Fatimske u žepački dekanat krajem kolovoza. Za Žepački dekanat je predviđen termin obilaska župa od 28. kolovoza do 11. rujna. Prvo će kip stići u zeničke župe, potom drugi dio dekanta do 11. rujna. Taj dan je zakazana korona u župi Lovnica i ispraćaj Gospina kipa.

Uz župnike i župne vikare na koroni su bili predavač Jelečević, arhiđakon mons. Jurišić, te jedan salezijanac iz KŠC „Don Bosco“ Žepče, izuzevši jednog župnika. (kta/radunice-zupa.org)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2018.

    Appello del Papa per lo Yemen

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: