Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2018.

Vijesti

Deževice, 19. svibanj 2017.

UČENICI OŠ "FRA MARIJAN ŠUNJIĆ" POSJETILI ŽUPU I SVETIŠTE U DEŽEVICAMA

U zadnjih par godina Deževice bilježe nagli rast posjeta hodočasnika

Grupa od stotinjak učenika iz Osnovne škole „Fra Marijan Šunjić“ iz Novog Travnika, skupa sa svojim učiteljicama i nastavnicama u prijepodnevnim satima 18. svibnja 2017. uputili su se u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Prva stanica jednodnevnog posjeta bila je Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici. U Muzeju uz stručno vodstvo, učenici su mogli vidjeti vrijednu povijesnu zbirku koju su sačuvali Bosanski franjevci. Uz muzej svakako, učenike je i impresionirala prelijepa crkva Duha svetoga u Fojnici, kao i mozaički pogled na Fojnicu, koji u ovim proljetnim danima stvara neopisivu sliku života i ljepote ovog srednjobosanskog kraja.

Nakon Obilaska Franjevačkog samostana i muzeja, učenici i njihova nastavnica uputili su se u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Grupu učenika dočekao je domaći župnik vlč. Marin Marić, koji je na samom početku izrazio dobrodošlicu te ih srdačno pozdravio. Nakon upoznavanja i pozdrava učenici su se uputili prvo do punionice vode Nevra koja se nalazi u blizini svetišta sv. Jakova Markijskog. U punionici vode, dočekao ih je djelatnik punionice Ivica Miletić te im pojasnio sam proces punjenja i prirodne izvorske vode. Nakon razgledavanja punionice, učenici su se uputili u svetište sv. Jakova Markijskog, koje se nalazi nedaleko od župne crkve. Župnik Marić, gostima je predstavio svetački lik talijanskog svetca sv. Jakova Markijskog, ali i njegovu povijesnu ulogu u ovim krajevima. Nakon župnikovih riječi, gosti su imali priliku za pitanja i osobnu molitvu i šetnju. Nakon posjete svetištu sv. Jakova u Deževicama, učenici su posjetili i obišli župnu crkvu Gospe Snježne, gdje im je župnik predstavio povijest i sam razvoj župe Deževice. Nakon posjete Deževicama osnovci i njihova pratnja uputili su se u Kiseljak.

U zadnjih par godina Deževice bilježe nagli rast posjeta hodočasnika. Inače, svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama, godišnje posjeti više od 30.000 hodočasnika, što ovu župu i samo mjesto čini posebnim. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. lipanj 2018.

    Giornata del rifugiato: per il Papa il cristiano deve accogliere

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: