Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. ožujak 2019.

Vijesti

New York, 19. svibanj 2017.

SVETA STOLICA POTIČE NA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA U RATNIM SUKOBIMA

Stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u u New Yorku sudjelovao na javnoj raspravi „Žene, mir i sigurnost“

Odlučni je poziv državama i međunarodnoj zajednici da daju prednost borbi protiv seksualnoga nasilja u sukobima, uputio nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, govoreći, 15. svibnja 2017. u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, na javnoj raspravi o temi „Žene, mir i sigurnost“.

Neizmjerno trpljenje tako mnogo ženâ koje su i danas žrtve takve okrutnosti, ne može – kako se izrazio nuncij – ne potpiriti vatru pod našim nogama kako bi sve nas potaknulo na djelovanje. Tim se snažnim riječima nadbiskup Auza osvrnuo na izvještaj o seksualnom nasilju u sukobima, koji je predstavio glavni tajnik Ujedinjenih naroda, podsjećajući da taj pojam obuhvaća otmice i trgovinu ljudima, seksualno ropstvo, prostituciju, pobačaje, sterilizacije i prisilne brakove.

U tom strahovitom i zločinačkom kontekstu, predstavnik je Svete Stolice istaknuo uporabu seksualnoga nasilja kao terorističke taktike. Dug popis povodâ koji stoje iza toga posebno perverznog zločina, naveden u izvještaju, obuhvaća, među ostalim, poticaj na vojačenje terorista; teroriziranje pučanstva i njegovo rastjerivanje; primoravanje na obraćenje kroz brak; kršenje temeljnih prava ženâ; omogućavanje dobiti od seksualne trgovine ženama; iznuđivanje otkupa od očajnih obitelji; ponuđivanje ženâ i djevojaka, ratnih žrtava, kao nagradu borcima, koji potom imaju pravo prodati ih ili iskoristiti kako žele; te korištenje ženâ i djevojaka kao ljudskih štitova i kamikazâ.

Nisu, dakle, potrebni drugi dokazi kako bi se potvrdilo da su žene i djevojke na poseban način na meti kao taktika za poticanje straha, uništavanja njihove volje, i postizanje sredstava za terorizam – istaknuo je nadbiskup. Kao odgovor na tu kulturu nasilja, neka svijet, posebice žene i djevojke čije je dostojanstvo okrutno oskvrnuto, gleda Vijeće sigurnosti poradi nade i djelovanja. I da se ne nadaju uzalud – napomenuo je nadbiskup Auza. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. ožujak 2019.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: