Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2018.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 20

Katolički tjednik br. 20

Sarajevo, 17. svibanj 2017.

Katolički tjednik

Dječja križarska vojna

I djecu u njihovoj nevinosti treba odgajati i usmjeravati k ispravnom formiranju savjesti jer u protivnom ona prva stradaju bivajući predmetom raznoraznih manipulacija

Mudrost koja se pripisuje talijanskom klasiku Danteu Alighieriju kaže da su nam od zemaljskoga raja ostale tri stvari: „zvijezde u noći, cvijeće po danu i dječje oči“. Premda će ljudi različito reagirati na sve tri ove stvarnosti, ipak je jasno kako netko mora biti u dosluhu s đavlom ako mu pogled u bistrinu dječjeg oka barem malo ne razmekša tvrdoću srca. To je jasan dokaz da rajska nevinost stanuje u tom malenom biću koje, istina, nosi klicu iskonskoga grijeha, ali još nije sāmo posegnulo za „jabukama stabla spoznaje dobra i zla“. Zbog toga je dječja duša otvorenija zemaljskim smjernicama na putu k raju nebeskom koje je čovjeku ostavio Bog, nego proračunima i interesima opterećena odrasla osoba. Štoviše, Isus Krist je u tome izričit kada kaže: „Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući“ (Mk 10,14-15). Stoga, kao „logičan izbor“ komu će se u ovoj suznoj dolini ukazati, Gospa je izabrala upravo djecu. Preko njih je i prije 100 godina u portugalskoj Fatimi 13. svibnja 1917., predstavljajući se kao Blažena Djevica Marija od Krunice, naložila „križarsku vojnu“ protiv zla u svijetu, putem molitve krunice i posvećenjem njezinu Bezgrješnom Srcu. Ta dječja nevinost i prostodušnost, i danas su nužne „za spas svijeta“.

A obratimo li podrobnije pozornost uočit ćemo da tog „mirisa“ dječjih duša ne nedostaje. U župama se često može vidjeti kako djeca kada svećenik u misi kaže „Pružite mir jedni drugima“, zaredaju po crkvi svima pružati ručice u znak mira, pri čemu mnoga među njima to još uvijek ne znaju dobro popratiti riječima. I tada je – možda nekad i pretjerano – starijima drago biti dionicima toga dječjeg „rituala“ te nitko ne uskrati svoje ruke. Zamislimo samo koliko bi bilo okretanja glava, sklanjanja pogleda i odbijanja, da tako odrasli počnu redom „pružati mir“. Istinu govoreći, ni svećenici se ne bi mogli pohvaliti da toga među njima nema… Očito je kako svima ruku mogu pružiti jedino nevina srca, neopterećena interesnim spoznajama.

No, i njih treba odgajati i usmjeravati u ispravnom formiranju savjesti jer u protivnom ona prva stradaju bivajući predmetom raznoraznih manipulacija. Povijest je zapamtila jednu takvu koja se teško i sa čim može usporediti, a naizgled ima religijsku pozadinu. Riječ je o tzv. Dječjoj križarskoj vojni koja je pokrenuta 1212. godine, u jeku fanatičnoga zanosa o oslobođenju Kristova groba. Tada se, nakon niza zločina i neuspjeha križara, počela provlačiti misao da će se Bog u ostvarenju toga djela poslužiti nevinom djecom prije negoli bezdušnim ratnicima, ogrezlim u grijehu. Tako su tisuće dječaka iz Njemačke pod vodstvom nekog desetogodišnjaka Nikole, te tisuće iz Francuske koje je predvodilo neko pastirče imenom Stjepan, krenuli s nakanom „Božjom milošću“ osvojiti Jeruzalem. Iako postoje brojne legende, povijest kaže da je epilog bio tragičan: mali su Francuzi uglavnom skončali u brodolomu na Mediteranskom moru ili bili prodani u roblje, a mali Nijemci umirali putem do Genove ili poslije bili plijen trgovaca robljem. I tako je završila ta apokaliptična „revolucija“.

Malo više od sedam stoljeća kasnije, u zenitu Prvog svjetskog rata (1917.), Božja milost će stvarno djelovati u Fatimi na troje priproste nejačadi: Luciju dos Santos (10 godina), Franju (8) i Jacintu (7) preko kojih će se Gospina molitvena revolucija proširiti svijetom. Providnost je htjela da Franjo i Jacinta vrlo brzo nakon toga budu „uzeti na nebo“: dječak je preminuo 4. travnja 1919., a djevojčica 20. veljače 1920. Jedino je Lucija nastavila svjedočiti o Gospinim ukazanjima, zapisavši njezine tri tajne, a Bog joj je dao da doživi duboku starost. U vječnost je preselila 13. veljače 2005., provevši u međuvremenu život u samostanu najprije Sestara Sv. Doroteje, a od 1948. kao karmelićanka u Coimbri.

Njihova „križarska vojna“ prema naputcima Blažene Djevice Marije, nije smjerala na osvajanje nikakvih zemljopisnih prostora nego na zauzimanja ljudskih srca – ispunjajući ih Božjom ljubavlju. Koliki su uspjesi bili, to sa sigurnošću može jedino Bog kazati, ali vidljivo je da su se sve Gospine poruke obistinile... One su danas samo dio prošlosti, ali prošlosti koja nam poručuje kako se Stvoritelj zanima za svoje stvorenje i nudi mu pomoć – ni manje ni više – nego u vidu Majke. Za ispravan odnos prema njoj nužno je pristupiti dječjom nevinošću i povjerenjem. Spas svijeta razdrtoga terorizmom, prepucavanjima velikih sila i logikom izrabljivanja, očito počiva u „dječjoj križarskoj vojni“ ljubavi, pod vodstvom Gospe za koju Crkva vjeruje da se prije 100 godina ukazala u Fatimi.


Posljednji pasus uvodnika pročitajte 
u tiskanom izdanju Katoličkog tjednika

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik
PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. lipanj 2018.

    Papa Francesco giornata mondiale contro lavoro minorile

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: