Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. travanj 2017.

Vijesti

Vatikan, 21. travanj 2017.

PAPA: DRUŠTVU SU POTREBNI VJERODOSTOJNI SVJEDOCI

Poticaj Svetog Oca Školskoj braći maristima povodom 200. obljetnice ustanovljenja njihove kongregacije

Odgajajte s ljubavlju, čineći vidljivima sposobnosti svake mlade osobe – poticaj je pape Franje koji je uputio Školskoj braći maristima, povodom 200. obljetnice ustanovljenja njihove kongregacije, te sljedećega općeg kapitula koji će se održati u rujnu u Kolumbiji. U poruci koju je poslao poglavaru Braće marista, Emiliju Turúu Rofesu, Papa je istaknuo karizmu odgoja koja je vlastita maristima, te napomenuo da su za izgradnju boljega svijeta današnjemu društvu potrebni vjerodostojni svjedoci.

Odgoj je za dijete ono što je obrađivanje za zemlju. Koliko god teren bio dobar, ako ga se ne izore, daje samo trnje i korov – podsjetio je papa na riječi Marcellina Champagnata, utemeljitelja zajednice u čijem je središtu, od samoga njezina ustanovljenja prije 200 godina, važnost odgoja mladih. Zadaća je odgajatelja stalno posvećivanje, koje zahtijeva i žrtvu – primijetio je papa Franjo te istaknuo da je odgoj pitanje srca.

Redovnik odgajatelj prije svega – prema Papinim riječima – treba obrađivati sebe. Trebate biti svjesni da je teren koji obrađujete i oblikujete svet, gledajući u njemu Božju ljubav i Njegov trag – istaknuo je papa Franjo te ohrabrio mariste da se s nadom otvore budućnosti, hodeći obnovljenim duhom. Današnjem su društvu potrebni ljudi koji su čvrsti u svojim načelima, i koji će dati svjedočanstvo onoga u što vjeruju, te tako izgraditi bolji svijet za sve ljude.

Braću mariste je Papa također potaknuo da se prepuste Marijinu vodstvu. Poniznost, spremnost, služenje; te Marijine sklonosti trebaju obilježavati dobroga redovnika odgajatelja – istaknuo je Papa. Tako će mladi u vašem načinu života i djelovanja prepoznati nešto izvanredno, te shvatiti da vrijedi, ne samo naučiti te vrijednosti, nego ponajviše učiniti ih svojima i oponašati ih – istaknuo je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Radio Marija BiH

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. travanj 2017.

    Videomessaggio del Santo Padre per Don Milani

Sljedeca
 
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2017 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: