Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Prijedor, 20. travanj 2017.

ZAJEDNIČKA USKRSNA MANIFESTACIJA U PRIJEDORU

Na Malom gradskom trgu pravoslavni i katolički vjernici organizirali su manifestaciju „Vaskrsu s ljubavlju, Uskrsu s ljubavlju“

Na Uskrsnu nedjelju, 16. travnja 2017., pravoslavni i katolički vjernici na Malom gradskom trgu u Prijedoru organizirali su manifestaciju „Vaskrsu s ljubavlju, Uskrsu s ljubavlju“. U organizaciji IPC „Kozarski vjesnik“ pod pokroviteljstvom Grada Prijedora, okupili su se predstavnici Pravoslavne, Katoličke i Grkokatoličke Crkve, te zajedno s građanima grada Prijedora poslali poruku mira, objavljeno je na portalu Kozarski vjesnik.

„Želja nam je bila da iz Prijedora pošaljemo poruke o slozi, potrebi druženja i uzajamnog poštovanja, da se kao komšije međusobno uvažavamo i nastavimo zajedno razvijati naš grad“, istaknuo je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Ukrajinski grkokatolički svećenik, protojerej stavrofor Mihal Stahnek, manifestaciju smatra „prelijepom prilikom za pobožno druženje na dan kada Istok i Zapad proslavljaju zajedno Vaskrs i Uskrs“.

Čestitke pravoslavnim vjernicima, rimokatolicima i grkokatolicima uputio je, u ime Srpske pravoslavne crkve, protojerej stavrofor Ranko Maletić. „Vaskrs je najveći praznik hrišćana. Kao što se kaže u Svetom pismu: da Hristos ne usta, uzalud naša vjera. Hristos je ustao iz mrtvih, pobijedio smrt, učinio je ništavnom. Za njega je smrt običan san. Zato je ovo veliki dan za nas, hrišćane, jer slavimo Hristovovaskrsenje, a kroz Hristovovaskrsenje slavimo vaskrsenje svakog čovjeka posebno“, istaknuo je Maletić.

„Ovo je Kristova želja. Prije odlaska s ove zemlje, Isus je molio za jedinstvo svih svojih sljedbenika. Razjedinjenost sigurno nije volja Božija, pogotovo Isusa Krista. Na ovoj manifestaciji, na ovo malo kvadrata, imamo pokazatelj kako bi to trebalo biti. Kršćanski simboli su isti, to je ono što nas povezuje. Problem je da li mi znamo naše simbole kršćanske i da li stojimo iza njih. Mi stojimo iza ljudskih podjela, ljudske gluposti, a ne iza onog Božijeg, što čovjeka čini čovjekom i što donosi pravu radost. Volio bih da teolozi koji odlučuju o tome, malo ujednače kalendare da i ubuduće bude ovakvih poklapanja“, poručio je župnik Marko Vidović.

Sudjelovao je i Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Zajedno s drugim vjerskim predstavnicima, on je pratio program i čestitao kršćanima njihov najveći praznik. „Bila mi je čast i zadovoljstvo da dođem, da čestitam blagdan našim komšijama koji žive zajedno s muslimanima u ovom gradu. Ovo je veliki blagdan za vjernike katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. Želim im da u miru i sa najbližima provedu blagdan i da nam svima budućnost bude bolja“, poručio je efendija Velić.

Građanima su dijeljeni uskrsni pereci i jaja. Po ocjeni stručnog žirija, najljepše našarano jaje imala je župa sv. Josipa, a najljepšu uskrsnu korpu Ukrajinci. Mjesna zajednica Gornji Orlovci mogla se pohvaliti najljepšim štandom, a najukusnijim peretkom Kolo srpskih sestara. Najtvrđe jaje izabrao je Miloš Levnajić iz Jaruga.

„Ovom manifestacijom željeli smo poslati poruku zajedničkog života i tolerancije. Izmiješani smo u svim sferama društvenog života, i rodbinskim vezama, i na poslu itd. Od političara očekujemo da i oni nama svakodnevno šalju ovakve i slične poruke zajedništva, da živimo lakše i bolje“, rekao je tom prigodom direktor IPC „Kozarski vjesnik“ Zoran Sovilj.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su tamburaški orkestar KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana, KUD „Kozara“ Prijedor te Udruženje Ukrajinaca „Kozak“.

Tekst i pojedine fotografije preuzete sa portala Kozarski vjesnik. (kta/tabb)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: