Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. siječanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 12. travanj 2017.

Kardinal Puljić slavio Misu posvete ulja

Misa posvete ulja slavljena je na Veliku srijedu, 12. travnja 2017. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Misa posvete ulja i proslava svećeničkog zajedništva, umjesto na Veliki četvrtak, slavi se u Vrhbosanskoj nadbiskupiji redovito na Veliku srijedu da bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju. Ujedno je proslavljen i Dan Djela svetog Petra apostola, a svećenici su dali svoje novčane priloge za pomoć u školovanju svećenika u misijskim zemljama.

Euharistiju je slavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje oko 80 misnika, dijecezanskih i redovničkih, među kojima su bili: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mons. Luka Tunjić. Na Misi su sudjelovale redovnice, bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“, pojedini pripadnici vojnih struktura i Ministarstva obrane BiH te drugi vjernici.

Na početku Mise kardinal Puljić pozdravio je sve dijecezanske i redovničke svećenike, vojne kapelane kao i sve časnike i dočasnike i druge članove Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, bogoslove, sve nazočne kao i sve druge vjernike koji su Misu pratili putem radio valova Radio Marije BiH. Podsjetivši da ovom svečanom Misom svećenici obnavljaju "svijest svoga svećeničkog identiteta" i da su nikli "iz Euharistije Posljednje večere", kao i da će pod Misom posvećeno bolesničko i krizmano ulje ponijeti u svoje župe, istaknuo je da je darivanje u svrhu Dana Djela svetog Petra „znak solidarnosti svih svećenika ove Vrhbosanske crkve“. Također, podsjetio je da se danas na poseban način moli za mir u Siriji. „Vidimo što znači igra moćnika ovog svijeta. Mali čovjek trpi. Tako smo i mi bili žrtva - i još smo žrtva - igre velikih sila. Tako i Sirija, i narod u Siriji, žrtva je velikih sila. Čiji će prestiž biti? A mali čovjek cijenu plaća. Bože, zaustavi zlu ruku i otvori proces mira u toj napaćenoj zemlji", kazao je kardinal Puljić uvodeći u Misno slavlje.

Obraćajući se svećenicima kardinal Puljić na početku prigodne propovijedi istaknuo je da danas "dan našeg identiteta svećeničkog" jer je Krist to htio, dajući apostolima to povjerenje. "Danas smo zajedno sa svojim biskupom da molimo jedni s drugima i jedni za druge. Danas blagoslivljamo bolesničko ulje i posvećujemo krizmeno ulje – svetu krizmu. To je sredstvo posvećenja", kazao je kardinal Puljić pozvavši svećenike da se obnove razmišljajući o povjerenju koje je Gospodin udijelio dajući ovlast pretvaranja kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu, kao i ovlast opraštanja grijeha.

Pozvao ih je da, okupljeni oko Isusa Krista i njegove Euharistijske žrtve, "koja je izvor i uvir tog zajedništva u Crkvi", obnove svoja obećanja: svoju vjernost Kristu "koji u nas ima povjerenje i darova nam toliku milost da bude najbliži suradnici u spašavanju ljudi"; svoju ljubav u svećeničkom zvanju i posvećenju te da radosno žive svoju svećeničku revnost kako bi Isusovim duhom i žarom radili za spas duša; svoj celibat, "obećanje Kristu dano da ćemo u svojoj ljudskoj slabosti boriti se za svećeničku čistoću duše i tijela i biti proročki svjedoci u svom poslanju"; poštovanje i poslušnost mjesnom biskupu i njegovim nasljednicima; svoju ljubav prema Kristu, "jer svaki svećenik je – alter Christus – zavoljeti Crkvu, posebno svoju mjesnu Crkvu, zavoljeti duše, zavoljeti Euharistiju, Sveto pismo, Časoslov – jer iz te ljubavi izvire revnost".

Ponovio je potom svoj apel na molitvu za mir u Siriji: "Danas posebno molimo za mir u Siriji. Vidimo kako politika igra prljavu igru, gdje se moćnici prepucavaju, tko će imati prestiž, dok mali čovjek plaća preveliku cijenu mučenja, umiranja i nesigurnosti. Mi smo to iskusili i još proživljavamo. Ne volimo to čuti, ali moramo progovoriti."

Podsjetio je da je na današnji dan prije 20 godina papa Ivan Pavao II., danas sveti Ivan Pavao, pohodio Bosnu i Hercegovinu i uputio svoje poruke te svećenicima dao pastoralne smjernice, ujedno odajući priznanje njihovim nastojanjima. Tom prigodom, kazao je kardinal Puljić, papa Ivan Pavao II. podsjetio je svećenike da "za zagovornika kod Oca" imaju "Isusa Krista, Pravednika“ te da u služenju Isusu na prvom mjestu valja liječiti ratne rane, te raskrinkavati nepravde i ukazivati na nasilja. Dodao je da papa Ivan Pavao II. svećenike tom prigodom potaknuo da se ne umore čineći dobro u izgradnji pravoga mira, redovnike i redovnice i "da ožive iskonsku karizmu i svjedoče Evanđelje u izgradnji jedinstva Crkve", a bogoslove i sjemeništarce da je zvanje "najveća pustolovina koje se isplati živjeti do kraja".

Kazao je da su sve poruke sv. Ivana Pavla II. utemeljene na evanđelju, te da su svećenici oni koji trebaju radosno Radosnu vijest naviještati i vjerodostojno svjedočiti i istinski izgrađivati jedinstvo Crkve. Stoga je na kraju izrazio radost prikazanim svećeničkim zajedništvom ujedno zahvalivši svakoj njihovoj žrtvi ugrađenoj u ovu mjesnu Crkvu, te izrazio nadu da se nikada neće umoriti i kloniti već da će oduševljeno, trajno svjedočiti za Isusa Krista.

Za vrijeme Svete mise kardinal Puljić blagoslovio je bolesničko ulje koje se koristi za bolesničko pomazanje i posvetio krizmano ulje koje se koristi kod sakramenta krštenja, potvrde i svetoga reda, kao i kod posvete oltara i crkve. Ulja su dekani i župnici ponijeli u svoje župne zajednice. Kardinal Puljić pozvao je svećenike da vrjednuju svetost ulja, da ga čuvaju časno i uredno i na dostojanstvenom mjestu.

Tijekom Mise ceremonijama je ravnao mons. Tomo Knežević, a liturgijsko pjevanje animirao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Misnog slavlja svećenici su se okupili na zajedničkom susretu i objedu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. siječanj 2019.

    Il Papa apre la Settimana di preghiera per l'unità dei cristiani

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: