Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. lipanj 2018.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 15. - 16.

Katolički tjednik br. 15. - 16.

Sarajevo, 13. travanj 2017.

Katolički tjednik

Sastanak s Uskrslim

Plodovi uskrsne vjere su, u prvom redu: hrabrost, postojanost i požrtvovnost. Isus ih daje onima koji zbilja računaju s njim

Proljeće Bosne i Hercegovine koje je nastupilo nakon teških, danteovski rečeno, pakleno-hladnih, turobnih dana 1992. – 1995., još uvijek čeka razdoblje dugotrajne vedrine. Iako su glasnici novoga razdoblja odavno tu, ipak su već više od dva desetljeća dominantna „meteorološka“ izvješća: „pretežito oblačno, s povremenom grmljavinom i pljuskovima“. U takvom su ozračju „mira“ katolici 22 puta proslavili Cvjetnicu, ali su se od njezine životne realnosti – koja u svojoj biti sadržava smjerokaz prema Uskrsnuću – ponajčešće uspjeli baviti tek dramatičnim događajima vezanima uz Veliki petak. U taj je bosanskohercegovački ljudinjak u dva navrata dolazio sveti papa Ivan Pavao II., a 20. obljetnica njegova prvog pohoda obilježava se upravo u ovogodišnjem Velikom tjednu. To i na simboličan način govori o stvarnosti koju živi ovo podneblje. Ujedno se tu – koliko god paradoksalno zvučalo – nazire i razlog raspirivanja žeravice nade, jer vjerničko se srce osvjedočilo da poslije križa slijedi Uskrs.

Uistinu se drugačijim ne može ocijeniti ovo međuvrijeme od 12. i 13. travnja 1997. – kada je u Sarajevo došao papa Wojtyla – do danas. Čak i letimičan pogled na statističke podatke o ovoj zemlji nedvojbeno ukazuje da je sadašnje stanje, prema određenim parametrima, gore nego ono kada je Ivan Pavao II., kročivši na bh. tlo, poručio: „Potrebno je, kao u mozaiku, da se svakoj osobi i narodu ovih krajeva jamči očuvanje njihova političkoga, nacionalnoga, kulturnoga i vjerskoga identiteta. Raznolikost je bogatstvo kada se pretvori u međusobnu nadopunjivost u nastojanju oko služenja miru i izgradnju uistinu demokratske Bosne i Hercegovine.“ Danas je, općenito gledano, u ovoj zemlji manje stanovnika nego 1997. Tada ih je, naime, prema procjenama Agencije za statistiku BiH, bilo oko 3 738 000, s prirodnim priraštajem + 20 522; a prema istim izvorima, taj se broj 2015. smanjio na 3 518 298 (dakle, - 219 702), s prirodnim priraštajem - 8 380. Katolika je, sukladno crkvenim statistikama, u vrijeme prvog Papina pohoda bilo 451 385, a na kraju 2016. ukupno 390 241 (- 61 144).

Dodamo li tomu tinjajuću mržnju među narodima koja se s vremena na vrijeme – ponajviše zahvaljujući političkim igrama bez granica – na različite načine manifestira, onda je jasno zbog čega ovdašnje proljeće obiluje tmurnim oblacima. Štoviše, 25. godišnjica od početka rata u BiH, odviše govori o još uvijek postojećim podjelama i đavoljem kolu iz kojega nikako izići. U toj činjenici, između ostaloga, ljudi pronalaze opravdanje zašto bolje sutra potražiti negdje izvan granica balkanskog podneblja. No, suštinsko pitanja ovoga „Velikog tjedna“ jest: je li to mjesto na kojemu je Uskrsli Isus zakazao sastanak s nama? Nalazi li se naša životna Galileja – prema anđelovim riječima ženama: „...idite, recite njegovim učenicima i Petru: 'Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče!'” (Mk 16,7) – negdje „tamo“ ili ju trebamo prepoznavati ovdje?

Jamačno je da materijalna sigurnost, pravičnost i društvena uređenost nisu nešto što uvelike obilježava Bosnu i Hercegovinu. No, istina je također da ovdje nikomu život nije izravno ugrožen zbog njegove vjere. U kršćanskoj tradiciji nalazimo kako je, prema apokrifu Djela Petrova, apostolski prvak odlučio zbog učestalih progona, životne opasnosti i besperspektivnosti, otići iz Rima. Usput je susreo Uskrsloga Krista te ga zapitao: „Quo vadis, Domine?“ – „Kamo ideš, Gospodine?“, a Isus mu je odgovorio: „Venio Romam iterum crucifigi“ – „Dolazim u Rim da ponovo budem razapet“... Petru je sve bilo rečeno: vratio se i do posljednje kapi krvi, naglavačke raspet, dao svjedočanstvo za tog Nazarećanina.

Plodovi uskrsne vjere su, u prvom redu: hrabrost, postojanost i požrtvovnost. Isus ih daje onima koji zbilja računaju s njim. Stoga nas u našem „velikotjednom“ ispitu bodri pisac Poslanice Hebrejima: „Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega. Doista pomno promotrite njega, koji podnese toliko protivljenje grešnika protiv sebe, da – premoreni – ne klonete duhom. Ta još se do krvi ne oduprijeste u borbi protiv grijeha“ (12,2-4). Isusov poziv „u Galileju“ zahtijeva zapravo izlazak iz bezvoljne pasivnosti i beskompromisni angažman svjedočenja cijelim svojim životom. Na to su nas poticale i riječi Kristova namjesnika na zemlji koji je prvi put u BiH došao prije 20 godina. Zato, neka vam je sretan Uskrs i ne propustite sastanak s Uskrslim u vašem rodnom kraju!


Posljednji pasus uvodnika pročitajte 
u tiskanom izdanju Katoličkog tjednika

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik
PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. lipanj 2018.

    Giovanni XXIII: fedeli e volontari con il 'Papa buono'

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: