Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2018.

Iz katoličkog tiska

Radosna vijest br. 497

Radosna vijest br. 497

Kiseljak, 7. travanj 2017.

Radosna vijest

Promocija knjige U Africi nije sve crno

U sklopu obilježavanja Dana Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak održana je promocija knjige U Africi nije sve crno autora Željka Garmaza. Na samom početku nazočnima se obratila ravnateljica Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Mirjana Medić, koja je izrazila zadovoljstvo i radost što može u svoje ime i uime svojih djelatnika pozdraviti sve nazočne te ih pozvati da pomognu rad našeg misionara fra Ivice Perića.

Promocija je održana 17. ožujka 2017. u paviljonu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“. Autor Željko Garmaz, koji je rođen u Trebinju, školovao se u Sarajevu i Pločama, a živio i radio u Splitu, Luxembourgu, Londonu, Zagrebu i na kraju u Osijeku. Deset godina radio je kao ratni izvjestitelj s ratišta Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Sijere Leonea. Tri puta boravio je u Sijeri Leoneu, kada snima prvi film, i otada mu Afrika postaje opsesija. U Ruandi upoznaje fra Ivicu Perića, koji u nemogućim uvjetima u Africi živi i djeluje već više od 20 godina. Pisac se rukovodio motom „Pomoći ispunjenje sna fra Ivice postaje i moja misija“. Sa svojom suprugom Majom 2011. godine objavljuje knjigu Naš čo'ek u Africi, koja je bila prethodnica i koja je probila led za lavinu dobrote. Prikupljenim sredstvima pokrenuta je izgradnja srednje škole u Kiwumuu, koju trenutno pohađa oko 800 učenika. Nakon postignuta uspjeha prve knjige slijedi nova knjiga, Vinske priče, objavljena 2013. godine. Treća je po redu promovirana knjiga U Africi nije sve crno.

Putopis je to objavljen 2016. godine, a kako i sam naslov glasi, u Africi ipak nije sve tako crno, nego čarobno, divno, krasno... Afrika je kao magnet koji snažno privlači k sebi. Opisati Afriku u nekoliko riječi nije lako, ali zahvaljujući autoru, moguće ju je upoznati kroz smijeh, sreću, ljubav, pustolovine, kao i druženja s dobrim ljudima.
Među 250 stranica teško je izdvojiti najzanimljivije, ali ipak su učenice Ena Barbić, Barbara Budimir i Rea Mijatović izdvojile jednu priču, koju su i pročitale tijekom promocije. A priča je to o jednom dječaku iz veoma siromašne obitelji koji je od starih dijelova pronađenih na otpadu napravio vjetrenjaču i tako osigurao svojim sestrama da uče pod svjetlošću.

S obzirom na to da je izgradnja škole pri kraju, očekivani prihodi od prodaje nove knjige namijenit će se za izgradnju športske dvorane, koja bi bila tek druga u Ruandi, što govori o velikom značenju tog projekta.

Prije prikazivanja dokumentarnog filma o fra Ivici Periću, misionaru iz kiseljačkog kraja, skupu se je obratio Pavo Šekerija, dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. On je tom prigodom upoznao nazočne o povijesti i strukturi PMD-a na razini naše zemlje, kao i šireg područja na kojem žive i djeluju Hrvati katolici. Naročito se osvrnuo na rad naših misionara i potrebu pomaganja potrebitima. Pozvao je nazočne da posjete štand na kojima su bili izloženi suveniri, čijom prodajom pomažemo našim misionarima u Africi.

Film prikazuje školu u Kiwumuu, u Ruandi, koja je izgrađena donacijama hrvatskoga naroda, a ime nosi po pokojnom fra Vjeki Ćuriću. Fra Ivica Perić je ravnatelj Centra „Otac Vjeko“ i svećenik Župe Kiwumu.

Potpunijemu ugođaju pridonijeli su svojim glazbenim izvedbama i učenici Glazbene škole „Wagner“:

Elizabeta Miličević, Marko Sičanica i Ivan Ivičević, svi učenici Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak.

Tom prigodom uručene su i nagrade učenicima koji su sudjelovali u literarnom natječaju. Nagrade su bile knjige i suveniri iz Ruande, čime je iskazana potpora misionarima u

Africi. Nagrađeni učenici su:
– poezija: Mihaela Katava, Mirna Šteko i Doris Perić;
– proza: Renata Škoro, Doris Dragojević i Ana Milušić;
– drama: Mihaela Katava i Toni Marjanović.

Moderatorica je bila Ana Lulić, a koja je pripremila i program promocije.


Piše: Mirjana Medić

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. lipanj 2018.

    Press Conference to present the Message for the World Day of the Poor

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: