Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. svibanj 2018.

Vijesti

Modran, 20. ožujak 2017.

MOLITVA ZA POGINULE TREĆE BOJNE MODRAN

Misu zadušnica pred kapelom sv. Ivana na novom modranskom groblju predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas

Branitelji „Treće bojne Modran“ koja je bila bojna u sastavu 103 HVO brigade Derventa obilježili su u subotu, 18. ožujka 25. obljetnicu osnivanja svoje brigade, koju inače još od 1998., čim se moglo doći u Bosansku Posavinu, redovito svake godine obilježavaju.

Program je započeo u ranim jutarnjim satima kada je s braniteljem-zapovjednikom te bojne Ivanom Ćorlukom, glavnim organizatorom toga događaja, i s još nekoliko vjernika fra Franjo Dalibor Stjepanović, samostanski vikar na Plehanu pohodio groblja na Plehanu, Rabiću, Zelenikama, Vrhovima, Gradini te staro i novo groblje na Modranu gdje je molio pokojničko opijelo za sve pokopane branitelje na tim grobljima. Na svim su grobljima položili cvijeće i upalili lampione.

Pred kapelom sv. Ivana na novom modranskom groblju, služena je Misa zadušnica za sve poginule u nedavnome ratu. Misu je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas, a koncelebrirali su derventski župnik Ivo Kopić, samostanki vikar fra Franjo Dalibor te župni vikar na Plehanu fra Ivan Ćurić. Uz branitelje i rodbinu poginulih branitelja na Misi su bili prisutni predstavnici društveno-političkih vlasti Bosne i Hercegovine na čelu s dopredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i ministrom za izbjegla i raseljena lica RS Davorinom Čordašem.

Gvardijan fra Anto zahvalio je svima koji se zalažu za povratak i opstanak u opustošenim krajevima Bosanske Posavine, napose onima na odgovornim mjestima u društvu te svima koji pomažu gradnju nove modranske crkve sv. Nikole Tavelića.

U svojoj homiliji pozvao je vjernike na odricanje od negodovanja i pesimizma te potaknuo na kršćansku odvažnost i povjerenje Božjoj providnosti, pred izazovima današnjeg vremena. Naveo je primjere koji svjedoče da su se ti krajevi i u puno težim prilikama i okolnostima kroz povijest uvijek izgrađivani, te da nam današnje prilike ne mogu poslužiti kao izgovor da prestanemo oko nastojanja obnove rodnih pragova za koje su mladići Treće bojne Modran dali ono najvrednije - svoje živote.

Ustvrdio je kako je motiv i cilj tih hrabrih vitezova bio obraniti ono što su im njihovi preci namrli, te da je njihova žrtva poziv svima koji su izbjegli iz tih krajeva da ne odustanu od svoje rodne grude, kojoj je cijena neprocjenjiva.

Naime, u cijeloj Vrhbosanskoj nadbiskupiji Dervenstki je dekanat doživio najveća stradanja u Domovinskom ratu, a povratak je najmanje uspio. Od ukupno 48. 481 Hrvata katolika koliko ih je živjelo 1991. do danas ih se vratilo tek oko 1000.

Treća bojna Modran bila je bojna u sastavu 103. HVO brigade Derventa, Formirana je 18. ožujka 1992. u selu Modran kod Dervente, po kojemu je i dobila ime. Od osnivanja do okončanja svog ratnog puta (20. travnja 1996., kada je u cijelosti demobilizirana 103. HVO brigada Derventa) pokrivala je crtu obrane dugu više od devet kilometara u južnom dijelu općine Derventa te sudjelovala u borbama na bosanskobrodskoj, bosanskošamačkoj i oraškoj bojišnici. Brojila je 524 bojovnika-dragovoljaca, od kojih su trideset i šest poginuli, nestali ili preminuli od ranjavanja. Prvi zapovjednik bio je Nikola Lovrić, drugi Ivica Arambašić, a treći i zadnji Ivan Čorluka. Obitelji poginulih branitelja sela Modran i okolice na novom su groblju u Modranu 2006. podigli spomen obilježje svojim poginulim sinovima.

„Naš dolazak na grobove naših vitezova, polaganje cvijeća, lampiona i slavljene svete mise za njihove duše je znak da ih nismo i ne smijemo zaboraviti, jer su za našu slobodu dali ono najvrednije- svoje živote. Dužni smo to svjedočiti i mladim naraštajima“, rekli su visoki dužnosnici dopredsjednik Jerković i ministar Čordaš, koji su inače redovito nazočni na takvim događanjima u Bosanskoj Posavini.

„Smisao cijelog moga života od kada sam se 1997. vratio u Modran, je traženje nestalih hrvatskih branitelja. Dok sam živ trudit ću se da nijedna žrtva ne ode u zaborav. Trudit ću se da i posljednjeg hrvatskog branitelja, koji se vodio kao nestalim, pronađemo i dostojno sahranimo. Nikada neću prestati voditi brigu i o živim demobiliziranim hrvatskim braniteljima.“, rekao je branitelj Ćorluka, koji u tim plemenitim nastojanjima ima i potporu njihovih obitelji. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. svibanj 2018.

    PAPA FRANCESCO - SANTA MARTA

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: