Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. veljača 2018.

Vijesti

Gračac kod Prozora, 20. ožujak 2017.

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK U RAMSKOM DEKANATU

Na tečaju je sudjelovalo 38 zaručnika iz različitih župa ramskog dekanata

Treći ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak održan je u subotu, 18. ožujka 2017. u župi sv. Ante Padovanskog u Gračacu kod Prozora. Tečaj je organizirao Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u suradnji s ramskim dekanom fra Matom Topićem. Na tečaju je sudjelovalo 38 zaručnika iz različitih župa ramskog dekanata.

Predavači, dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med. Ana Pecirep, dr. sc. fra Šimo Ivelj i vlč. dr. sc. Dubravko Turalija, obradili su mnoge teme koje se odnose na predbračni odnos, s ciljem što kvalitetnije priprave zaručnika za sakramentalni brak. Kroz prizmu naravnih i nadnaravnih vrijednosti kršćanskog braka elaborirane su i važne teme i izazovi bračnog života.

U praktičnom dijelu tečaja zaručnici su sudjelovali u radionici na kojoj su obradili ključne točke interpersonalne komunikacije. Prepoznali su da najčešće poteškoće u predbračnom i bračnom zajedništvu nastupe kada se ne razgovara iskreno i otvoreno, kada sebičnost, nepovjerenje, optužbe, nepoštivanje i nerazumijevanje postanu dominantni u partnerskom odnosu. Nasuprot tome, mladi pripravnici za brak ističu, brak da bi rastao i sazrijevao treba njegovati ljubaznim riječima, gestama, uzajamnom podrškom, bezuvjetnim prihvaćanjem, zajedničkom molitvom i oprostom. Ovo su samo neke smjernice koje su mladi prepoznali kao konstitutivni dio zajedničkog bračnog hoda u ljubavi. Na kraju tečaja mladi su kroz evaluacijske listiće izrazili želju da sljedeći seminar bude na temu roditeljstva.

Sljedeći tečaj priprave za brak bit će održan u Sarajevskom dekanatu, u utorak i srijedu, 4. - 5. travnja 2017. u župi Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, s početkom u 18 sati. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. veljača 2018.

    Giornata giustizia sociale: le parole del Papa sul lavoro

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: