Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. lipanj 2018.

Vijesti

Altötting, 20. ožujak 2017.

ODRŽAN PRVI SUSRET REKTORA VEĆIH MARIJANSKIH SVETIŠTA NJEMAČKOG GOVORNOG PODRUČJA

Raspravljalo se kako još oživjeti, ojačati i učvrstiti Marijanska svetišta kao centre žive vjere

U Njemačkom Marijanskom svetištu Crne Gospe u Bavarskom Altöttingu održan je od srijede, 15. do petka, 17. ožujka 2017. prvi trodnevni susret rektora iz četiri najveća Marijanska svetišta njemačkog govornog područja.

Na inicijativu i na poziv prelata Günthera Mandla (gradskog župnika i rektora svetišta u Altöttingu) odazvali su se katedralni kapitular vlč. Rolf Lohmann (župnik i rektor svetišta u Kevelaer-u u Njemačkoj), Pater Philipp Steiner OSB (iz benediktinskog samostana i svetišta Crne Gospe u Einsiedelnu u Švicarskoj) te Pater Dr. Michael Staberl OSB (superior i rektor svetišta u Mariazellu u Austriji) te Pater Mag. Christoph Pecolt OSB (gradski župnik i moderator u župnom okružju Mariazell - Gußwerk). Kapucin Pater Norbert Schlenker OFMCap (gvardijan kapucinskih samostana Svete Magdalene i Svetog Konrada te zamjenik rektora svetišta u Altöttingu) bio je drugi domaćin ovoga susreta u kapucinskom samostanu Svete Magdalene.

U ova tri dana raspravljalo se kako još oživjeti, ojačati i učvrstiti Marijanska svetišta kao centre žive vjere. S tim pitanjem odgovore im je pomogao naći predavač đakon Thomas Zauner koji je pokušao odgovore dohvatiti ljudskim, teološkim, ali i pastoralnim putem. Unatoč strukturnim razlikama među svetištima, postoje ipak mnoge sličnosti, a i problemi na koje nailaze rektori su često slični. Tradicionalna hodočašća danas koliko – toliko opstaju, dok je drugih organiziranih hodočašća sve manje. Hodočasnici dolaze sve više pojedinačno s autom, autobusom, vlakom, motociklom, a neki čak i pješice. Model za bliskost i daljnju suradnju među svetištima je spajanje najvećih hodočasničkih Marijanskih svetišta u Europi u takozvanu mrežu „Shrines of Europe“. Zadnjeg dana susreta sve rektore Marijanskih svetišta u gradskoj vijećnici u Altöttingu primio je prvi gradonačelnik gospodin Herbert Hofauer. Drugi susret rektora održat će se početkom sljedeće 2018. godine u Srednjoeuropskom Marijanskom svetištu u Mariazellu u Austriji. (kta/f.p.)


foto
 

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. lipanj 2018.

    PAPA FRANCESCO MESSA SANTA MARTA

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: