Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. svibanj 2018.

Intervju

Mons. Fabijan Svalina

Mons. Fabijan Svalina

Zagreb, 15. ožujak 2017.

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa

Solidarnost je ključ za otkrivanje temeljnih odnosa s drugima

Već 11. godinu za redom Hrvatski Caritas provodi korizmenu akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini čije je ovogodišnje geslo Moliti, raditi, rasti zajedno. Shodno tomu, sugovornika smo pronašli u mons. Fabijanu Svalini, ravnatelju Hrvatskog Caritasa.

Mons. Svalina rođen je 1971. u Đakovu, gdje je 1997. diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu te je iste godine zaređen za svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. U Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati vršio je službe odgojitelja te tajnika i kancelara Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na izvanrednom zasjedanju HBK u siječnju 2010. imenovan je zamjenikom generalnog tajnika HBK-a. Tu je službu vršio do siječnja 2017. kada, odlukom biskupa, preuzima novu službu koordinatora preustroja i preseljenja ustanova koje ulaze u Hrvatsku katoličku mrežu. Također, 2011. bio je članom Organizacijskog odbora za pripremu i praćenje pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, u lipnju 2011. Mons. Fabijan je 2010. preuzeo i funkciju v.d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a od 2012. djeluje kao njegov ravnatelj.

Poštovani mons. Svalina, odlukom biskupa HBK-a Hrvatski Caritas već 11. godinu zaredom u tjednu između Druge i Treće korizmene nedjelje (ove godine od 13. do 19. ožujka), organizira korizmenu akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Možete li nam približiti značenje i značajtog projekta?

Procjene govore da je u BiH danas ispod ili blizu granice siromaštva gotovo polovina stanovništva, pa su oči većine siromašnih građana usmjerene prema humanitarnim organizacijama. Među njima se ističu biskupijski i središnji Caritas u Bosni i Hercegovini koji iz kolekte Treće korizmene nedjelje i novčanih darova vjernika i građana iz Hrvatske, putem Hrvatskog Caritasa, a temeljem odluke Hrvatskih biskupa iz 2006., primaju pomoć iz ove nacionalne, humanitarne i karitativne akcije.

Ova akcija ima nekoliko ciljeva: najprije, poslati jasnu poruku svim našim sunarodnjacima diljem Bosne i Hercegovine da nisu sami i da nisu zaboravljeni! Zatim, produbljivanje veza i povezanosti među župama, bolje razumijevanje teškoća u kojima se živi i opstaje. Nova prijateljstva koja se stvaraju i održavaju, a na osobit način povezivanje u molitvenom dijelu ove akcije; dalje, prikupljanje pomoći za podržavanje rada struktura Caritasa u Bosni i Hercegovini i pomoć krajnjim korisnicima koja se putem biskupijskih Caritasa raspoređuje. Ne manje važno jest i nastojanje senzibiliziranja hrvatske vjerničke i opće javnosti za stanje Hrvata i Crkve u Bosni i Hercegovini.

Ove godine geslo je Moliti, raditi, rasti zajedno. Koji su naglasci ovogodišnje akcije?

Ove godine Treća korizmena nedjelja pada na blagdan Sv. Josipa, pravedna i skromna čovjeka koji se odazvao Božjoj providnosti i postao suradnik djela spasenja čineći dobro drugima. U tom duhu pozivamo vjernike da se kao i svaki puta do sada odazovu ovoj akciji i svojom suradnjom pridonesu materijalnom pomaganju, ali i molitvenom i duhovnom povezivanju, s našom braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. U ovim vremenima posvećenima natjecanju u stjecanju materijalnih dobara, sebičnom egoizmu, koji nas otuđuje od zajedništva s našim bližnjima, ali i onima koji su nam bližnji po vjeri, tradiciji, duhu, povijesti, iskustvima – Sveti Josip nas podsjeća da se ne trebamo stidjeti ako živimo skromno, od rada svojih ruku, ako nismo u prvim redovima, ako se ničim posebno ne ističemo. Upravo tim skromnim, ali dostojanstvenim životom od rada, primjerom marljivosti, radišnosti i vjernosti Bogu, zajedništvom u nevoljama i teškim vremenima ostvaruje se i pokazuje da upravo ono „siromašno“ u očima ovoga svijeta ostaje zalogom općeg dobra, zajedništva i opstanka pojedinca i naroda, i pokazuje se kao najveće „bogatstvo“. Stoga vjernike diljem Hrvatske pozivamo da i ove godine u Tjednu solidarnosti i zajedništva, a osobito u nedjelju 19. ožujka, na svetkovinu Sv. Josipa, budemo duhovno bliski jedni drugima, da nas granice država ne razdvajaju, nego da nas naša katolička vjera i Crkva, u kojima stoljećima živimo, barem u srcima molitveno ujedine.

Koje su aktivnosti Hrvatskog Caritasa u ovomu razdoblju?

Kroz medijsku promidžbu i preko župnih zajednica nastojimo animirati i senzibilizirati ljude da se uključe u akciju i na taj način pomognu brojnim korisnicima Caritasa u Bosni i Hercegovini. Prikupljanje materijalnih sredstava u Hrvatskoj odvija se na uhodan način: uplatom na žiro račun akcije Tjedna solidarnosti IBAN: HR05 23400091100080340, pozivom na broj 101, kod PBZ-a, SWIFT/BIC: ZGHR2X; pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010; darom u župi 19. ožujka 2017. i putem on-line uplata na www.caritas.hr.

Komu je danas, prema iskustvu stečenom kroz 11 godina provođenja korizmene akcije, u Bosni i Hercegovini najpotrebnija pomoć?

Siromaštvo je zahvatilo velik broj stanovništva u Bosni i Hercegovini. Najizloženija su djeca, stariji i nemoćni, obitelji s više djece, nezaposleni, te raseljene osobe i povratnici. Siromašne obitelji sve češće postaju one, koje uslijed gubitka zaposlenja ili nemogućnosti otplate kredita ili režija, padaju ispod granice siromaštva. U takvim teškim okolnostima Caritas nastoji pomoći i promicati i kršćanske vrijednosti. Od promicanja i buđenja svijesti kod ljudi za te vrednote ovisit će uvelike porast svijesti o potrebi solidarnosti i nesebičnom zauzimanje za druge.

Akcija s 10-godišnjom poviješću zasigurno se može podičiti i plodovima. Koji su njezini najočitiji uspjesi?

U ovih 11 godina financirano je više od 250 projekata, a raspodijeljeno je, kao financijska pomoć kroz projekte, oko 25 milijuna kuna. Konkretan rezultat dosadašnjih akcija su pokrenuti projekti unapređivanja malih obiteljskih gospodarstava, pomoć osobama s posebnim potrebama, pomoć studentima i učenicima, kao i razni socijalni projekti u mreži Caritasa u Bosni i Hercegovini ...


Nastavak pročitajte u tiskanom izdanju Katoličkog tjednika

Razgovarala: Josipa Prskalo 
Katolički tjednik

 

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. svibanj 2018.

    Il profumo della santità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: