Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2018.

Izdvajamo

Foto arhiv

Foto arhiv

Sarajevo, 6. ožujak 2017.

Korizmena duhovna obnova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Duhovnik sarajevskih dijecezanskih bogoslova, vlč. Jakov Kajinić, pobrinuo se da bogoslovi u početku korizmenoga vremena provedu prvi petak popodne, 3. ožujka i prvu subotu dopodne, 4. ožujka 2017. u duhovnoj obnovi, u razmišljanju nad evanđeoskom riječju, nad primjerima svetih, u ispitu i ispravljanju savjesti. Sve u sjemenišnoj kapelici Navještenja Gospodnjega izabranoj Djevici Mariji Nazarećanki. Obnovu je vodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić s dvama razmatranjima, s dvjema homilijama pod sv. Misom, s ispitom savjesti i večernjim susretom s bogoslovima.

Govoreći u petak u poslijepodnevnim satima na temu "Šesnaest Veličanstvenih", biskup Perić je kazao: "Papa Benedikt XVI. u posinodalnoj pobudnici Verbum Domini – Riječ Gospodnja, 2010. u 48. broju naveo je 16 istaknutih svetaca i svetica, blaženika i blaženica u dvotisućljetnoj povijesti Crkve, koji su na osobit način u svome životu odjelotvorili Riječ Gospodnju: sv. Antun pustinjak, sv. Bazilije Veliki, utemeljitelj monaštva na Istoku; sv. Benedikt, utemeljitelj monaštva na Zapadu; sv. Franjo, sv. Klara, sv. Dominik, sv. Ignacije Lojolski, sv. Terezija Velika, sv. Terezija Mala, sv. Terezija Benedikta, blažena Majka Terezija (od prošle godine sveta), sv. Ivan Bosco, sv. Ivan Marija Vianney, sv. Pio iz Pietrelcine, sv. Josemaria Escrivà i blaženi Alojzije Stepinac, mučenik jedinstva Crkve i moralni bedem bezbožnu i nečovječnu komunizmu. On je objedinio dvije biblijske rečenice, onu iz Očenaša 'Budi volja tvoja' (Mt 6,10), i onu iz Psalma (25,2): 'U Tebe se, Gospodine, uzdam, ne daj da se postidim'. Stepinac je progonjen i mučen te u progonstvu postigao mučeništvo."

Uslijedio je ispit savjesti. Pred bogoslove je stavljeno više pitanja po kojima su mogli ući u nutrinu svoje savjesti s obzirom na žrtvu, patnju, križ, progon: Kakvo je moje stajalište prema trpljenju općenito? Duševnom i tjelesnom? Osobnom i obiteljskom? Je li mi vlastita patnja dokaz da me „Bog ne ljubi“? Ili se s pomoću križa uzdižem na veći stupanj molitve, vjere, ljubavi, pouzdanja? Vjerujem li Isusovim riječima koje je izgovorio u pogledu Osmoga blaženstva: o progonstvu kojim se postiže kraljevstvo nebesko? Ispitujem li svoju savjest prema ovom blaženstvu, pogotovo kada se nađem u progonstvenoj situaciji, u užem ili širem društvu? Tužim li se na svoje poteškoće, posebno pred onima koji mi uopće ne mogu pomoći? A ne govorim o poteškoćama pred onima koji mi objektivno mogu pomoći? Dok je u kapelici bilo otvoreno Presveto Otajstvo i prilika za osobno klanjanje, postojala je također mogućnost da bogoslovi pojedinačno pristupe sakramentu ispovijedi.

Nakon toga je slavljena Sveta misa pod kojom je biskup Perić u homiliji govorio o Isusovu najprije trogodišnjem kružnom putu po Palestini pa onda o jednodnevnom križnom putu uz Kalvariju. Napose o sedam Riječi s Križa. U Isusovu ključu i križni put blaženoga Alojzija: "Stepinac je imao 14 postaja križnoga puta kroz 14 godina svoga sužanjstva: od pritvora 18. rujna preko osude 11. listopada 1946. do preminuća 10. veljače 1960.

Prva postaja: Stepinca osuđuju na 16 godina prisilnoga rada (izdržao do smrti 14).

Druga postaja: Stepinac uzima na se križ ne samo Zagrebačke nadbiskupije, nego i cijele jedne Crkve i naroda.

Treća postaja: Stepinac u zatvoru ne može ni s kim komunicirati od svojih suradnika. A rezidencijalni zagrebački nadbiskup! Kao da u sebi čuje Papine riječi: Nadbiskupe, možeš bolje upravljati Zagrebačkom nadbiskupijom iz zatvora iz Lepoglave nego s Kaptola 31. Bog upravlja Nadbiskupijom po tvojoj patnji!

Četvrta postaja: Stepinca posjećuje njegova majka Barbara 1947. u Lepoglavi. „Sine, izdrži, ne prestaje za tebe moliti tvoja majka da budeš dobar biskup. I u zatvoru!“

Peta postaja: Brojne redovnice, redovnici, svećenici, bogoslovi mole za Stepinca (a u neka je doba bilo zabranjeno i moliti za njega javno u crkvama!).

Šesta postaja: Stepincu sestre Služavke Maloga Isusa u Krašiću pružaju rubac svoga nesebična služenja.

Deseta postaja: Stepinca razgolićuju i razapinju po novinama i predavanjima: nema bezobraštine koju neznabošci nisu izmislili i napisali protiv Crkve i Stepinca, od uspostave jugo-države do Stepinčeve osude: oko 1400 novinskih priloga, 2,5 priloga dnevno! Pretprošle godine Postulatura u Zagrebu priredila izložbu crteža, viceva, rugalica. Karikature se zastidjele samih sebe!

Dvanaesta postaja: Stepinac prikovan na križu svoga kreveta. Noge pate od tromboze, operirane dva puta, iz krvotoka iscijeđene 34 litre krvi. Tjelesno onemoćao i umire, ali duhovno sve moćniji i zreliji za nebo.

Četrnaesta postaja: Stepinca polažu u grob, ali ne u Krašiću, nego u zagrebačkoj katedrali. I iz groba i iz katedrale zrači posebno svjedočko svjetlo i žar. Savršeno ostvario Verbum Domini!"

Potom su uslijedila pitanja i odgovori u vezi sa Stepinčevom beatifikacijom i kanonizacijom.

U subotu, 4. ožujka započelo se jutarnjom molitvom u kapelici. Poslije doručka upriličen je susret s hercegovačkim bogoslovima, koje je biskup Perić potaknuo na ozbiljan studij i na ustrajnost u zvanju u službi Bogu i Njegovoj svetoj Crkvi.

Uslijedilo je razmatranje o mladom Alojziju koji osam godina traži svoj put u život, od 1916. do 1924. "U taj se put uključila i tromjesečna korespondencija mladića Alojzija s djevojkom Marijom Horvat. On je njoj poslao 9 pisama od kojih su 3 izgubljena, a ona njemu 12 pisama. Sve je objavljeno 1975. u Rimu, pa ponovljeno 2010. u Zagrebu. Kroz to je dopisivanje Marija upoznala i priznala da ne može ići usporedo s njim. Obećala mu je iskrene molitve da u životu nađe bolju - od nje. I našao je: Bogosloviju! Nadbiskupiju! Crkvu!", kazao je tom prigodom biskup Perić.

Pod Svetom misom biskup Perić je održao homiliju o izboru carinika Mateja za apostola, koji je, pozvan, ostavio sve i spremno pošao za Isusom. "Očistio ruke, izgubio doduše posao na carinarnici, a zadobio novi, kudikamo plemenitiji i uzvišeniji i čudesniji: apostol i evanđelist Isusa Krista!", istaknuo je, između ostaloga, tom prigodom biskup Perić.

Rektor Knežević na svršetku Mise uputio je riječi zahvale biskupu Periću, a bogoslove potaknuo da se nastave obnavljati u duhu i istini u ovom korizmenom vremenu. (kta/cbismo)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. lipanj 2018.

    Press Conference to present the Message for the World Day of the Poor

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: