Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. veljača 2017.

Vijesti

Rim, 24. veljača 2017.

KARDINAL PAROLIN POZVAO NA PRAVIČNIJU GLOBALNU EKONOMIJU

Govor Papina državnog tajnika na temu „Migracija u uključivom gospodarstvu“ za vrijeme međunarodnog foruma u Rimu

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, 22. veljače je pozvao na pravičniju globalnu ekonomiju koja će iznad svega promicati mir, razvoj i ljudsko dostojanstvo. Kardinal je govorio na temu „Migracija u uključivom gospodarstvu“ za vrijeme međunarodnog foruma koji je 21. i 22. veljače održan u Rimu. Forum je organizirao novi Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja u suradnji s Međunarodnom migracijskom mrežom Scalabrini i Zakladom Konrad Adenauer.

Cilj foruma je bio promicanje kreativnog partnerstva među vladinim agencijama, međunarodnim organizacijama i skupinama civilnog društva da bi se uhvatili u koštac s integracijom selioca u zemljama u koje su pristigli te kako bi podupirali održivi razvoj u zemljama odakle su selioci došli.

Primjećujući da je jaz između bogatih i siromašnih neprihvatljiv u svijetu koji ima sredstava da se pobrine za sve ljude, kardinal Parolin je istaknuo vezu između mira, razvoja i poštivanja ljudskih prava. No isto tako je rekao da u mnogim mjestima imamo priliku vidjeti politiku koju vodi nesigurnost i strah, sukobi interesa i kršenje ljudskih prava.

Takva politika – nastavio je – dovodi do migracijskih tokova, što je jedan od glavnih problema s kojim se suočava današnji svijet. Kada ti ljudi naiđu na prepreke, veća je šansa da će potražiti alternativne rute, da će ih trgovci ljudima izrabljivati i zlostavljati te često izgube život u tom procesu. Umjesto da na ovo gledamo kao na privremenu izvanrednu situaciju, moramo se uhvatiti u koštac s glavnim uzrocima i zajedno raditi na globalnim rješenjima, dijeleći odgovornost za sigurne i održive migracijske tokove – upozorio je kardinal Parolin.

Papin državni tajnik je istaknuo da svaka država ima pravo nadgledati svoje granice i odlučiti koga će pustiti u zemlju u skladu s resursima i prihvatom koje može ponuditi. No prisjetio se riječi pape Franje diplomatskom zboru početkom ove godine kada je Sveti Otac potaknuo vlade da ne vide selioce samo kao brojeve, već da donesu mudre i dalekovidne odluke zajedno s konkretnim gestama koje promiču mir i teže općem dobru.

Kardinal je također istaknuo ključni doprinos koji selioci daju gospodarstvu i društvenom tkivu zemalja u koje su doselili, često pokazujući inovaciju i inicijativu, odlučnost, prilagodljivost i žilavost kad su suočeni s izazovima. Potaknuo je zemlje domaćine da zaštite prava i dostojanstvo najranjivijih selioca, nudeći poslovnu fleksibilnost, prilike za prekvalifikaciju i pristojne životne uvjete, a da pritom iz vida ne izgube potrebe i interese svojih najsiromašnijih. (kta/rv)

PREPORUČI
Radio Marija BiH

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2017.

    Anche in campo prevalga il bene comune

Sljedeca
 
Glas Pape i Crkve u dijalogu sa svijetom

Copyright © 1996-2017 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: