Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. svibanj 2018.

Vijesti

New York, 17. veljača 2017.

NABISKUP AUZA: DIJALOG JE NUŽAN KAKO BI SE SPASIO OKOLIŠ

Govor stalnog promatrača Svete Stolice pri UN-u na skupu o primjeni održivog razvoja očuvanja i održivog korištenja oceana, mora i morskih resursa

Stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u nadbiskup Bernardito Auza, govorio je, 14. veljače 2017. na Pripremnom sastanku za Konferenciju Ujedinjenih naroda o potpori u primjeni 14. cilja održivog razvoja: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Nadbiskup je Auza podsjetio na encikliku „Laudato si'“ u kojoj papa Franjo poziva na hitnu potrebu zaštite našeg planeta kao i razvoj cjelovite ekologije. Sveti je Otac u enciklici uzeo u obzir razne aspekte trenutačne ekološke krize, uključujući i zagađivanje mora, acidifikaciju ili povećanje kiselosti oceana, smanjenje ribljeg fonda, gubitak bioraznolikosti te degradaciju morskih i obalnih ekosustava.

„Ti isti izazovi za okoliš kao i pozivi na djelovanje oblikuju dio predloženih sedam 'tema za partnerski dijalog'. U temelju tih tema su načela za poštovanje stvorenja, općeg dobra, dostojanstva svake ljudske osobe i pravde koju svi zaslužuju“, kazao je Stalni promatrač Svete Stolice te nastavio:
„Papa Franjo je potaknuo dijalog na svim razinama i među različitim područjima stručnosti kako bi se djelotvorno odgovorilo na izazove za naš okoliš. Sveti je Otac posebno predložio dijalog o zajedničkom pristupu i djelovanju u međunarodnoj zajednici, na nacionalnoj i lokalnoj razini, u donošenju odluka, u politici i gospodarstvu, kao i dijalog između religija i znanosti. Upravo je iz tog razloga enciklika upućena svima, a ne samo katolicima.“

Nadbiskup je također istaknuo da Sveta Stolica podupire aktivno promišljanje partnerstva na svim razinama. „To će nužno uključivati sve sektore koji nastoje smanjiti zagađenje i acidifikaciju oceana; koji se zalažu za održivo ribarstvo te promiču i podupiru male ribare; koji prepoznaju posebne okolnosti siromašnih, naročito onih koji žive u najmanje razvijenim zemljama kao i u malenim otočnim zemljama u razvoju; i koji se zauzimaju za primjenu međunarodnih, regionalnih i mjesnih zakona i politika u unaprjeđivanju tih ciljeva. Nijedan valjan partner ne bi smio biti isključen iz takvog dijaloga“, zaključio je nadbiskup Bernardito Auza. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. svibanj 2018.

    Papa Francesco: non parlare di povertà e vivere come un faraone

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: