Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. lipanj 2018.

Izdvajamo

Sarajevo, 2. veljača 2017.

U Sarajevu proslavljen Dan posvećenog života

Na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače 2017. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečanim Misnim slavljem u katedrali Srca Isusova proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.

Svečanu Euharistiju slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i još 20 svećenika, dijecezanskih i franjevaca kojima su se pridružili isusovci i salezijanci. Na Misi su sudjelovale brojne časne sestre različitih družbi, te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Liturgijsko pjevanje animirao je franjevački bogoslovski zbor „Fra Nenad Dujić“ pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Na početku Svete mise kardinal Pujić je blagoslovio svijeće nakon čega je uslijedila svečana procesija s upaljenim svijećama oko katedrale ispred koje se nalazi spomenik svetom papi Ivanu Pavlu II. Misna čitanja i molitvu vjernika čitale su te prigodne darove prinijele redovnice i pripravnice raznih družbi.

Pozdravljajući na početku svećenike, redovnice i redovnice na čelu s njihovim poglavarima i poglavaricama, zatim bogoslove i kandidatice, kardinal Puljić čestitao im je Dan posvećenog života ujedno i zahvalio im što su se odazvali da zajednički mole i tako prepoznaju identitet redovnika i redovnica u duhu današnje proslave dana kao i na svjedočanstvu života koji ugrađuju u ovu mjesnu Crkvu. Pozdravio je također nazočne vjernike kao i one koji su Misu pratili putem radio valova Radio Marije BiH te istaknuo da svijeće, koje su se nosile u procesiji, predstavljaju sliku „našeg životnog hoda i svjetla kojeg trebamo slijediti“. „To svjetlo je upaljeno na krsnom zdencu. Bog vas je pozvao u svoju blizinu, kako obično kažemo, da slijedite Isusa izbliza. Tajna je to koju svjetskim ili zemaljskim očima teško možemo predočiti“, kazao je kardinal Puljić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je napomenuo da svjetovna logika nameće potrošački mentalitet koji „urušava duh svetog siromaštva te ostavlja egzistencijalnu prazninu“ te istaknuo potrebu duhovne obnove kao „duhovne svježine, otkrivanja radost življenja i izvora svjedočenja nade“. „Umjesto da mjerilo bude evanđelje, postaje ono što TV kaže, Internet poručuje, i druga sredstva javnog komuniciranja. Izgubili smo komunikaciju iz koje izvire život. Zato je potrebna obnova“, kazao je kardinal Puljić te pozvao na stvaranje ozračja u kojem će vladati bratstvo i sestrinstvo.

„To zajedništvo izvire iz svagdanje molitve, posebno molitve 'Oče naš'. Ako mi kažemo 'Oče naš', to je izvor našeg bratstva i sestrinstva – to nije po zaslugama nego po milosti, krsnoj milosti jer smo postali djeca Božja“, podsjetio je kardinal Puljić naglasivši da molitva koja ne izgrađuje zajedništvo nije prava molitva. Ističući da je „Euharistija izvor i uvir zajedništva“ i da je „Božja Riječ izvor života“, kazao je da je potrebno meditirati i usvajati tu riječ Božju „da bi počeli misliti kao Isus“.

Napomenuvši da je zvanje dar, kardinal Puljić je kazao da zvanje „zrije ili gnjije“. „U posvećenom životu nema stagniranja. S bolju doživljavamo svako urušeno zvanje. Sve je manje duhovnog vodstva, pa se zato događaju teške nevjernosti i urušavanja“, riječi su kardinala Puljića koji je dodao da je istovremeno sve manje onih koji su spremni biti duhovne vođe „koji istinski proniču u duhovni život kako bi mogli poslužiti Božjem djelu“. Potaknuo je sve redovnike i redovnice i sve nazočne da zapale „svijeću vjernosti i ustrajnosti“ da bi se u ovom danu posvećenog života prepoznali, otkrili svoj identitet i iz njega živjeli.

Na kraju Misnog slavlja svi redovnici i redovnice izmolili su molitvu kojom su obnovili svoja redovnička obećanja: „Bože, Oče ti si me posvetio sebi na dan krštenja. Odgovarajući na ljubav Gospodina Isusa, Tvoga Sina, koji me poziva da ga izbližeg slijedim, te vođen/a Duhom Svetim, koji je svjetlo i snaga obnavljam svoje slobodno i potpuno predanje Tebi, obvezujući se živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći prema Pravilu i Konstitucijama svoje zajednice, te na takav način sudjelovati u životu i poslanju Tvoje Crkve. Tvoja milost, Oče, zagovor Presvete Djevice, našeg Utemeljitelja/ice i svih svetih neka bude svaki dan sa mnom i neka mi pomognu da ostanem vjeran/na. Amen“.

Nakon Misnog slavlja upriličen je domjenak u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. (kta)

Foto: Zvonko Aždajić

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. lipanj 2018.

    Papa Francesco videonews riassuntiva viaggio Ginevra

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: