Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. lipanj 2018.

Nova izdanja

2. prosinac 2016.

Zlo nasilja u etničkim sukobima

Nakladnik: Glas Koncila

Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, upriličenog na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 1. do 3. listopada 2015.

Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, upriličenog na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 1. do 3. listopada 2015., uredili su Zorica Maros i Darko Tomašević.
 
Krajnji cilj znanstvenog skupa, pa tako i Zbornika, jest doprinos prije svega znanosti u određenom području, a onda i zbog njegova međureligijskog karaktera doprinos izgradnji i osnaživanju međureligijske suradnje i dijaloga, s namjerom da se svečana »moralna prisega« izrečena nakon zločina Drugog svjetskog rata, ne bi ponovno potvrdila kao povijesna zabluda, prazna krilatica i naivno uvjerenje »da se novim ljudima ne mogu desiti stari zločini« (Željko Mardešić).
 
Redoslijed tekstova u zborniku, od kojih svaki predstavlja jedan od oblika manifestiranja nasilja, njegove uzroke, bliže i dalje posljedice, prati redoslijed izlaganja na održanom skupu.
Nakon predgovora (Darko Tomašević) i uvoda (Zorica Maros) slijede tekstovi koji su, svaki na svoj način, intelektualno provokativni i poželjno uznemirujući.
 
Prvi članak govori o začaranim strukturama zla kao rezultatu društvene formacije (James Keenan, SAD), drugi o društvenom sukobu promatranom iz šireg konteksta teorije evolucije (Mario Bernadić, BiH).
 
Slijede članci koji raspravljaju o hermeneutici moralno-povijesnog imperativa »nikad više« (Robert Petkovšek, Slovenija), i o perceptivnoj patologiji modernog identiteta koji predstavlja uvjet mogućnosti moći (Pavle Mijović, BiH).
 
Tu je i prilog u kojemu se razmišlja o utjecaju međureligijskog dijaloga kada je u pitanju pamćenje zločina (George R. Wilkes, Škotska) te onaj koji govori o utjecaju medija na nasilje (Fahira Fejzić Čengić, BiH).
 
Zadnja dva priloga propituju (ne)moć i utjecaj kako pojedinaca tako i države na ono što se pokazuje pogubnim i za pojedinca i za državu. Prvi govori o sekularnoj državi i njezinoj (ne)moći (Ivan Štuhec, Slovenija) dok drugi govori o intelektualcima i njihovoj (ne)moći u oblikovanju stvarnosti koja nas okružuje.
Na kraju Zbornika nalazi se i pogovor (Zorica Maros).
 
Premda u zborniku nisu prikupljeni radovi svih sudionika simpozija, on je sadržajem iznimno vrijedan, bogat i koristan za hrvatsko govorno područje.
 
Artikal na mrežnoj stranici nakladnika
PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2018.

    Appello del Papa per lo Yemen

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: