Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. veljača 2020.

Meditacija

Nepredvidljivo darivanje

Nepredvidljivo darivanje

21. prosinac 2019.
Ante Novak

Nepredvidljivo darivanje

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

Donijeti odluku s nepredvidljivim posljedicama... Nemoguća misija? Bilo tko neka pokuša u »vremenu darivanja« - kako »mudro« Božić nazvaše oglašivački lisci - iz svog plana i programa izbaciti kupnju darova, a samim time i darivanje najbližima. Odluka bi bila toliko nepredvidljiva da bi se na kušnju stavila i jedna od dviju zapovijedi ljubavi: »Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.« Zanimljivo je da je i ona proizišla iz jedne kušnje kada su farizeji htjeli Isusa iskušati pitanjem-smicalicom: Koja je najveća zapovijed u Zakonu?

U obranu očekivane reakcije s »nepredvidljivim posljedicama«, reći će se da ljudska krhka narav ipak nije sasvim kriva što se ne može othrvati »podražajima potrošačkog društva« i »prikrivenome instrumentariju rafinirane trgovačke industrije«, jer je poput »Velikoga brata«, svuda oko nas. Za usporedbu da ipak ne mora biti tako, dovoljno je prisjetiti se, ne tako dalekih vremena, prije nekih desetak godina, kada naše živote još nije prekrila i zasula pepelom ta »pompejska lava blagdanskog darivanja«.

Odvjetnici i branitelji darivanja pogriješit će ako se u svoju obranu pozovu na »Poklon trojice mudraca« koje danas, u kontekstu tradicije Crkve, vjernici nazivaju i kraljevima. Oni Isusu jesu donijeli darove, no skromne, simbolične i nerazmjerne bogatstvu koje su posjedovali. I oni su, što je najvažnije, bili uporni i ustrajni tražitelji »najpoznatijeg rođenja na svijetu« koje je preko proroka Bog još u Starome zavjetu, mnogo prije, posvjedočio, najavio i u nasljeđe ostavio. Život trojice mudraca bio je prožet vjerom u rođenje Izabranika, Miljenika Božjega, Mesije. Tražili su ga, bili spremni godinama putovati da bi Djetešce susreli.

Danas je lakše, i susresti Krista i darivati Kristu. Svakog dana na svetoj misi On je prisutan u riječi Božjoj, u posvećenome službeniku za oltarom, u euharistijskom kruhu, a osobito u zajedništvu vjernika »jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima«. A što se tiče darivanja, bilo bi dobro, no ne samo u božićno vrijeme, pokušati pokloniti najdražima zajedničku molitvu, zajednički odlazak na misu, razgovor o Bogu ili bilo što slično, pa nakon toga neće biti problem izabrati/primiti najprimjereniji nepredvidljivi dar.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: