Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. srpanj 2019.

Meditacija

Hrana ili susret

Hrana ili susret

16. ožujak 2019.
dr. Milan Špehar

Hrana ili susret

Meditacija preuzeta sa www.katolici.org

U maniji terapija koje sve žele potjecati od Krista ne bih želio da se moje razmišljanje o Kristu kao hrani shvati kao hranoterapija, makar može čudno izgledati kako to da se još nije pojavio nijedan terapeut takve vrste, kad je već Isus najviše o sebi govorio kao o hrani.

Ne, ja ne želim stvoriti još jednu novu terapiju, jer smo već itekako preplavljeni unutar same Katoličke Crkve. Inflacija terapija znak je uistinu devalvacije duhovnoga i slabe pomoći od svih tih terapija, nakon kojih su mnogi bolesniji i gori nego prije. Terapije imaju svoje velike nedostatke i samo djelomično, nerijetko jednostrano, pomažu, možda više autosugestijom korisnika terapije nego umješnošću terapije same.

Uostalom, terapije nerijetko proglase čovjeka bolesnim samo da bi imale koga liječiti.

Mi nismo samo bolesno društvo i kršćani nisu samo bolesni. Onda je Bog stvorio samo bolest.

Premda je Isus o sebi najizričitije govorio kao o hrani, hranoterapija bi bila još jedno ograničavanje odnosno postvarenje čovjeka.

Isus je hrana, ali ako za njim trčimo zato što nam on daje hranu i sebe kao hranu, onda smo jednaki onima koji za njim trče samo zato da ih on bez muke nahrani, nije bitno da li sobom ili nečim drugim. Njima je do sitosti, odnosno do blaženoga osjećaja sitosti.

Isus očito to ne želi, jer bi to značilo potpuno degradiranje njega kao osobe i kao Boga.

Nešto drugo želi Isus želeći postati naša hrana. On želi da se mi s njim susretnemo, a ne da ga konzumiramo pa da nas - zasićene - više ne zanima kao ni hrana. On ne želi da ga tražimo kao što tražimo hranu: samo onda kad smo gladni. Zato bi hranoterapija bila ograničena i loša, kao i druge terapije unutar kršćanstva, jer potiče čovjeka da se Bogom bavi i Bogu utječe samo kad je u nuždi. Drugim riječima znači: ne tražiti Isusa samo onda kad nam je teško, kad smo osamljeni, prazni, razočarani, kad se osjećamo grješnima. Treba znati živjeti od njega i onda kad nam se čini da se i njemu izgubio trag.

To možemo samo onda ako smo ga susreli hraneći se njim. Taj susret mijenja sve, a ne terapija. Privatni poduzetnik putem nje može spoznati (ako može?) zbog čega njegovi strahovi pred sutrašnjim danom, ali hoće li mu ona otvoriti oči za dugove koje nije riješio i nepravde koje čini prema svojim djelatnicima?

Hraneći se Kristom u susretu s njim mi osjećamo da on ustvari nama nije više potreban kao hrana, nego kao Osoba. Zato će on reći: Ja sam kruh života.

Tada ćemo moći učiniti samo jedno: sjediti do njegovih nogu i slušati ga. To će nam biti sasvim dovoljno. Sva naša hrana pretvorit će se u slušanje njega, kao što je njegova hrana bila vršenje volje Oca koji ga je poslao na svijet, ne da svijetu donese hranu nego da daruje sebe za hranu.

Tako Isus kao hrana znači živjeti s Isusom, i to neprekidno. Tada znamo da susret traje i onda kad ga mi sami ne osjećamo.

Ne, dakle, hranoterapija nego susret.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: