Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2019.

Meditacija

Križ - ludost ili stvarnost

Križ - ludost ili stvarnost

20. travanj 2019.
dr. Milan Špehar

Križ - ludost ili stvarnost

Meditacija preuzeta sa www.katolici.org

Tko može biti toliko lud da bude oduševljen križem? Mi o križu možemo samo oduševljeno govoriti, i to samo onda kad ga ne nosimo na svojim leđima. Tako se po našim riječima odmah dade otkriti nosimo li križ ili smo samo blagoglagoljivi. Križ je teret pa stoga ne možemo teret nositi i o teretu oduševljeno govoriti.

Bio bi to mazohizam. Odnosno sadizam govoriti drugima lijepo i uzvišeno o križu dok ga sami nemamo odnosno ne osjećamo. Tko nosi teret, teret mu ne da govoriti.

Isus je bio velik realist. Križ se ne može oduševljeno nositi nego samo prihvatiti. To je najviše što možemo, uz Božju pomoć. I to je puno. Mi moramo danomice uzimati svoj križ (usp. Lk 9, 23). Svaki dan iznova. Kao trapisti svoj alat.

Vrlo brzo i jednostavan i nepismen čovjek otkrije tko propovijeda o križu, a tko s križem. I to baš zato što je jednostavan i nepismen pa zna čitati znakove, kao što slijep zna čuti odnosno vidjeti iznutra!

Nismo prihvatili križ dok u zadnjoj pori svoga bića nismo osjetili odvratnu stvarnost koju i Izaija priznaje: »Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio« (Iz 53, 2).

Ima li uistinu većega čuda od ovoga! Obećavalo se i opet se obećava ljudima u roku od petnaest dana..., u roku od trideset dana..., sva moguća duhovna, zdravstvena, materijalna blagostanja. A Bog je jasno rekao prvome i svakome čovjeku: »U znoju lica svoga...« Kad nije to pomoglo, ismijavalo se križ, a obećavalo raj na zemlji. Kad ljudi sami nisu htjeli povjerovati i ući u taj raj, onda ih se zguralo u logore, prijetilo im se i mučilo ih - sve u ime raja na zemlji!

A oni su samo s pomišlju na križ sve nadvladali. I ostali ljudi, bilo da su nestali u logorima bilo da danas opet stoje u zadnjim redovima...

Ipak je ta ludost križa jedina stvarnost!

Mnogi od onih koji nasjedaju obećanjima na brzinu su izgubili i obećanja i križ. Izgubili su stvarnost!

A samo se po stvarnom prihvaćanju križa - kao onome što je i teško i mučno i odvratno - može doći do stvarnosti uskrsnuća.

Ludost križa vodi k stvarnosti uskrsnuća!

More križeva (i more umiranja) za jedno uskrsnuće!
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: