Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. travanj 2020.

Meditacija

Kanalski ponos

Kanalski ponos

7. siječanj 2020.
Ivan Dodlek

Kanalski ponos

Meditacija preuzeta sa www.glas-koncila.hr

Kad je Ferdinand de Lesseps, tvorac Sueskog kanala, započeo godine 1880. radove na prekapanju panamske prevlake za provedbu projekta Panamskog kanala, slavni francuski pisac Victor Hugo stisnuo mu je ruku i poželio: »Iznenadite svijet velikim djelima koja neće biti ratna!«

Iznenađenja uistinu nije nedostajalo. Od bolesti, posebice malarije i žute groznice, obolio je i umro velik broj zaposlenih radnika u francuskim i američkim pokušajima izgradnje. Do otvorenja Panamskog kanala 1914. godine brojka umrlih dosegnula je 27.500. Uistinu veliko djelo koje nije ratno, a imalo je ratne posljedice. Bilo kako bilo, prekapanje nije stalo i danas je taj kanal ključna poveznica Atlantskog s Tihim oceanom.

Žrtva toga smionog pothvata je velika. No, fascinira ponos koji je unatoč svemu tjerao ljude da grade poveznicu jednog oceana s drugim. Kako ga drugačije nazvati nego »kanalski ponos«.

Ako se smije maštati, onda maštam da je i kršćanin današnjice spreman na slične pothvate u prekapanju kanala koji će povezati dva različita mentalna sklopa, dvije međusobno zavađene strane ili dvije župne skupine različitog molitveno-djelatnog karaktera. Maštam da kršćanin današnjice ima »kanalski ponos« i da je spreman na žrtvu umiranja vlastitim »zatupljenjima« kako bi se dogodila poveznica koja vodi prema onome što zovemo kršćanska zajednica.

Ako unutar neke kršćanske zajednice postoje manje skupine koje zatrpavaju kanale koje istinsko kršćansko zajedništvo nastoji graditi između različitih ljudi, pa viču: »Ja sam Pavlov, a ja Apolonov, a ja Kefin, a ja Kristov (1 Kor 1, 12)«, a ja... (dodaj prema vlastitom stanju), onda treba s Pavlom dalje pitati: »Zar je Krist razdijeljen? (1 Kor 1, 13)«. Gradnju kanala koji povezuje međusobno udaljene ljudske mentalne sklopove mogu zaustaviti ljudske »odnosno razdjelne malarije i žute groznice«.

Kršćanska zajednica koja zna da Krist nije razdijeljen ima »kanalski ponos« i ne posustaje u svojem pothvatu povezivanja. Vjerujem da žrtve neće biti tako drastične kao u prekapanju Panamskog kanala. Nadam se da će »kanalski ponosni« kršćani iznenaditi svijet velikim djelima koja neće biti ratna.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. travanj 2020.

    Il Papa: ringraziamo Maria perché ha accettato di essere Madre

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: